ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νέο μοντέλο για τις υπερωρίες φέρνει το Εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο εργαζόμενος θα απασχολείται 10 ώρες την ημέρα και θα τις “πληρώνεται” με μειωμένες ώρες εργασίας, ρεπό ή επιπλέον μέρες άδειας. Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο στις γονικές άδειες.

Συγκεκριμένα,  η σχετική διάταξη αναμένεται να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή, εντός του Νοεμβρίου.

Χθες, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας παρουσίασε τους πέντε άξονες του σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο, όπου και «κλείδωσαν» οι βασικές αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στο ύψος των υπερωριών, στον συνδικαλιστικό νόμο, στις γονικές άδειες και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας με παράλληλη on line παρακολούθηση του ωραρίου κάθε εργαζόμενου.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι, μεταξύ άλλων, η διευκόλυνση των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στην οργάνωση του χρόνου μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής με ισορροπία, καθώς και η οργάνωση της παραγωγής κατά τρόπο που να επιτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, επιδιώκεται η καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των αδήλωτων υπερωριών καθώς και ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου και του συνδικαλιστικού νόμου, σχεδόν 40 χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του.

Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει επίσης:

  • Τη θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων.
  • Αδεια τοκετού 14 εργάσιμων ημερών στον πατέρα.
  • Πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Οι 2 πρώτοι μήνες θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό. Οι υπόλοιποι 4 θα είναι άνευ αποδοχών.
  • Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ημέρες ετησίως.
  • Άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως.
  • Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.).
  • Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ. και για μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.