Αρχική Δήμοι Ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους...

Ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ημερίδα για την «Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» πραγματοποιεί την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ στο ξενοδοχείο «NOVOTEL ATHENES» (Μιχαήλ Βόδα 6 – Αθήνα).

Η έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα γίνει στις 09:00 το πρωί, με ομιλία του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκα, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο ο υπουργός Εσωτερικών Α. Χαρίτσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Ιωακειμίδης, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Ι. Πάιδας, και ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Π. Κορφιάτης.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν επίσης, διακεκριμένοι καθηγητές, καταρτισμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων, όλοι αρμόδιοι για τα θέματα της Υγείας και Ασφάλειας, ενώ εκ μέρους της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Ν. Κρέτσης θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την Υγεία και Ασφάλεια.

Στόχος της ημερίδας, όπως τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, είναι, αφενός να αναδειχθεί το μείζον ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων, που έχει λάβει την μορφή μάστιγας τα τελευταία χρόνια στους ΟΤΑκαι αφετέρου να αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα επίσπευσης της διαδικασίας τροποποίησης-επικαιροποίησης του νομοθετικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει πως έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την

«Είναι γεγονός πώς μετά από επίμονες προσπάθειες της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία έχει καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας συγκεκριμένες προτάσεις για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίουμε μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση όλων των παροχών που συντελούν στην θωράκιση της προστασίας της Υγείας και την αύξηση της Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύσταση ειδικής επιτροπής επί του θέματος.

«Δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάσθηκε άλλωστε να φθάσει ο κόμπος στο χτένι και να χυθεί πολύ αίμα! Μόνο τα τελευταία τέσσερα (4) έχουν σκοτωθεί σαράντα πέντε (45) εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. εν ώρα εργασίας και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματισθεί. Όλοι συνέπεια, της αδιαφορίας, της ανευθυνότητας και της μη εφαρμογής των όσων προβλέπουν οι Νόμοι για την Υγεία και Ασφάλεια από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με ευθύνη των κυβερνώντων και των αιρετών. Επίσης, συνέπεια της υπερεργασίας, των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας και των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται και θέλουν λιγότερο μόνιμο προσωπικό και απαξιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό» τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Με την ημερίδα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποσκοπεί στο να αφυπνίσει, να ευαισθητοποιήσει και να τονίσει πώς υπάρχουν νόμοι και κανόνες που πρέπει να τηρούνται απ’ όλους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση « θα συνεχίσουν να χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές. Όταν, δε, συμβαίνει το μοιραίο, υπάρχουν σαφώς ευθύνες. Αυτές θα πρέπει να εντοπίζονται και να καταλογίζονται άμεσα όσο και ψηλά να βρίσκονται οι υπεύθυνοι. Μόνο έτσι θα μπει ένα τέλος στα εργατικά ατυχήματα».