Αρχική Εργασιακά ILO: Tα τελευταία 18 χρόνια συνεχώς μειώνονται οι μισθοί

ILO: Tα τελευταία 18 χρόνια συνεχώς μειώνονται οι μισθοί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το διάστημα 2000-2017 οι μισθοί μειώνονταν 3,5% τον χρόνο κατά μέσο όρο σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Η κυρία αιτία της μείωσης μισθών στην χώρα μας είναι η κυριαρχία των ελαστικών μορφών εργασίας.

Στην έκθεσή του το ILO δίνεται έμφαση στο πρόβλημα της ανισότητας των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων ανέρχεται παγκοσμίως στο 20%.

Στις πλούσιες χώρες το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μεγαλύτερο για τους υψηλόμισθους, ενώ στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα το χάσμα είναι μεγαλύτερο για τους πιο χαμηλόμισθους εργαζομένους.

Στην Ελλάδα το χάσμα στις αμοιβές (μέσο ωρομίσθιο) ανδρών και γυναικών ανέρχεται (μέσος όρος) στο 12,5% εις βάρος των γυναικών, στην Κύπρο στο 12,6%, στη Γερμανία στο 21,5%, στην Εσθονία στο 23,8% και στη Σλοβενία στο 4,5%.

Μειώσεις μισθών βεβαίως σημειώθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε δοκιμάστηκαν από τα μνημόνια είτε όχι. Ωστόσο οι απώλειες είναι συγκριτικά πολλαπλάσιες στην χώρα μας. Ενδεικτικά:

-ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των πραγματικών (δηλαδή όταν υπολογίζεται η επίπτωση του πληθωρισμού) μισθών στην Ελλάδα είναι σχεδόν πέντε φορές χειρότερος από της Ιταλίας (-0,6%).

-Στη Βρετανία , ο πραγματικός μισθός τους μειωνόταν 0,5% κατά μέσον όρο τον χρόνο. Στην Ισπανία ο μέσος πραγματικός μισθός μειωνόταν τη δεκαετία 2008-2017 κατά 0,3% τον χρόνο.

-Στην Κύπρο αυξήθηκε οριακά μόλις κατά 0,2% τον χρόνο.

-Στην Ιρλανδία καταγράφεται επίσης οριακή αύξηση 0,3% και στην Πορτογαλία αύξηση 0,4%.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι μισθοί έμειναν παγωμένοι το 2017 στην Ευρώπη ενώ είχαν αυξηθεί κατά 1,3% το 2016 και κατά 1,6% το 2015. Η αρνητική εξέλιξη αποδίδεται από το ILO στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πραγματικών μισθών σε Γερμανία (0,9%).