ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο θέμα των συντάξεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ τονίζοντας ότι «επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της ελληνικής Κυβέρνησης» ότι δεν χρειάζεται η περικοπή ενώ υπογράμμισε ότι «δεν μιλάμε πια για αναστολή του μέτρου αλλά για ακύρωση».

Στο μεταξύ, ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος που τον φέρουν μεταξύ των πιθανών υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας απάντησε ότι αν του γίνει πρόταση θα δεχτεί.

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος απάντησε ότι «είναι μια συλλογική απόφαση, δεν είναι δική μου απόφαση», αλλά από εκεί και πέρα και απαντώντας στο ερώτημα αν θα τον ενδιέφερε η Αθήνα αποκρίθηκε καταφατικά λέγοντας «Αθηναίος είμαι, στην Αθήνα έχω μεγαλώσει, στην Αθήνα έχω γεννηθεί, σε κάθε περίπτωση είναι τιμητικό ο χώρος σου να σε επιλέξει για κάτι τέτοιο δε θα μπορέσεις να το αρνηθείς, αλλά επιμένω ότι είναι μια συλλογική απόφαση».

5.500 προσλήψεις νέων επιστημόνων

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ο υφυπουργός Εργασίας προανήγγειλε προσλήψεις 5.500 νέων επιστημόνων στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα ανοίξει εντός των επόμενων ημερών», ενώ υπογράμμισε τον διττό ρόλο του προγράμματος, αφού «αφενός επενδύει στο να εργαστούν οι νέοι επιστήμονες στο αντικείμενο τους αποκτώντας εμπειρία, την ίδια στιγμή που στοχεύει στην αναβάθμιση κρίσιμων τομέων του δημόσιου τομέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψηφιοποίηση του αρχείου του ΕΦΚΑ, κάτι που θα έχει ένα άμεσα θετικό αντίκτυπο».

Όπως επισήμανε, «σε αυτό το πρόγραμμα, οι μισθοί για 12 μήνες θα προσεγγίζουν την αμοιβή ενός πρωτοπροσλαμβανόμενου Π.Ε. ή Τ.Ε. στο Δημόσιο με τα αντίστοιχα επιδόματα για μεταπτυχιακό και διδακτορικό, μισθοί που αντιστοιχούν και στο έργο που θέλουμε να παράξει αυτός ο κόσμος» και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για ένα πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες παλαιότερες προσπάθειες τύπου stage, ούτε εργασιακά και ασφαλιστικά αλλά ούτε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του».

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, ο Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε πρώτα στο πρόγραμμα των 10.000 νέων θέσεων εργασίας «σε κλάδους όπως η μεταποίηση, η βιομηχανία και η αγροδιατροφή, στο οποίο ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, φθάνοντας έναν μισθό για κατόχους διδακτορικού μέχρι και τα 1.600 ευρώ, και στοχεύει στη σύνδεση νέων επιστημόνων με συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, τομείς πάνω στους οποίους πρέπει να οικοδομηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας», ενώ ανέφερε πως η προκήρυξη για τον πρώτο κύκλο των 6.000 θέσεων αναμένεται στο τέλος του μήνα.

Τέλος, ο Ν. Ηλιόπουλος έκανε λόγο και για το πρόγραμμα «ολοκληρωμένων παρεμβάσεων κατάρτισης, πιστοποίησης και πρακτικής 20.000 νέων επιστημόνων σε συγκεκριμένα αντικείμενα, είτε από θεωρητικές είτε από θετικές σχολές, με πρώτο αυτό των 5.000 απόφοιτων θετικών σχολών πάνω στον προγραμματισμό, κάτι που έχει διαγνωστεί και από τον Μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, και ακουμπάει στις πραγματικές της ανάγκες».