Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μπλόκο σε όσους μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας χρέη

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μπλόκο σε όσους μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας χρέη

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του «ενεργειακού τουρισμού» στο νέο πλέον καθεστώς στη λιανική αγορά ενέργειας με τους χρωματιστούς λογαριασμούς. Αναμένεται σύντομα να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ η τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας με μέτρα που θα βάλουν φρένο στον «ενεργειακό τουρισμό» και στους κακοπληρωτές σύμφωνα με το ienergeia.gr.

Με την τροποποίηση του άρθρου 42, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στοχεύει να θέσει φραγμούς στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή, επιχειρώντας έτσι να σταματήσει τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στους παρόχους. Παράλληλα όμως θα πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας όσον αφορά την ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπολογίζεται ότι το 2023 οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί που άφησαν πίσω στις προηγούμενες εταιρείες προμήθειας οι κακοπληρωτές, ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους προμηθευτές φτάνει τα 4,5 δις. ευρώ εκ των οποίων σχεδόν το 1/3 αντιστοιχεί σε παλιά ανεξόφλητα χρέη στη ΔΕΗ που δεν μπορούν να αποπληρωθούν αφού συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και εταιρείες που έχουν κλείσει. Το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, εντάθηκε όταν με τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο ακόμη και κάθε μήνα ήταν χωρίς πέναλτι.

Οι αλλαγές που έρχονται

Η λύση που έχει επιλεγεί είναι ο οικιακός καταναλωτής που έχει αφήσει πίσω του απλήρωτους λογαριασμούς να μπορεί να αλλάζει ως και τρεις παρόχους ενώ θα παγώνει η δυνατότητα του αυτή στον τέταρτο πάροχο. Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς καταναλωτές με τον νέο Κώδικα θα τους δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης έως και σε δυο παρόχους.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης το μέτρο διαφοροποιείται για τις επιχειρήσεις προς διασφάλιση των προμηθευτών, προσθέτοντας επίσης ότι το μέτρο αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με το σκεπτικό της αναλογικότητας που έχει ζητήσει το ΣτΕ, με κίνδυνο να προσβαλλόταν και να έπεφτε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Η σήμανση των κακοπληρωτών είναι επίσης ένα από τα μέτρα που εξετάζονται ώστε οι εταιρείες προμήθειας να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο υποψήφιος πελάτης τους είναι συστηματικός κακοπληρωτής. Ο πελάτης που αφήνει χρέη στις εταιρείες θα επισημαίνεται σε ειδική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο πελάτης με χρέη σε προηγούμενο προμηθευτή θα επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα στην πλατφόρμα “Θαλής” του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι ο παλιός προμηθευτής θα μπορεί να κόβει και το ρεύμα στον πελάτη αυτόν, από τον οποίο μπορεί να διεκδικήσει τις οφειλές μόνον με τον παλαιό τρόπο, δηλαδή με νομικά μέτρα.

Στην περίπτωση που ο πελάτης έχει προβεί σε διακανονισμό της οφειλής του και εξυπηρετεί κανονικά τη ρύθμιση, τότε θα μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα παγώνει η μετακίνηση του στον τέταρτο πάροχο.

Επίσης είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται και μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών μετακίνησης από πάροχο σε πάροχο για τους συνεπείς καταναλωτές σε αντίθεση με τους “κακοπληρωτές” όπου η αλλαγή παρόχου, θα συνεπάγεται τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ισχύουν και σήμερα, ενδεχομένως και περισσότερες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Τα θερμά λόγια του Ιμάμογλου για τον Κώστα Μπακογιάννη

Τα θερμά λόγια του Ιμάμογλου για τον Κώστα Μπακογιάννη Ο...

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ψηφιακά η αμφισβήτηση της τεκμαρτής φορολόγησης

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ψηφιακά η αμφισβήτηση της τεκμαρτής φορολόγησης,  μέσω...

Αναδρομικά: Σήμερα η απόφαση – σταθμός για 250.000 συνταξιούχους

Αναδρομικά: Σήμερα η απόφαση - σταθμός για 250.000 συνταξιούχους Η...

Εξ αποστάσεως έναρξη τραπεζικής σχέσης σε λιγότερο από 15΄από την Τράπεζα Πειραιώς

Εξ αποστάσεως έναρξη τραπεζικής σχέσης σε λιγότερο από 15΄από...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ψηφιακά η αμφισβήτηση της τεκμαρτής φορολόγησης

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ψηφιακά η αμφισβήτηση της τεκμαρτής φορολόγησης,  μέσω μίας νέας εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη myAADE,πρέπει να υποβάλουν αίτημα αμφισβήτησης - Ο έλεγχος διενεργείται εντός...

Αναδρομικά: Σήμερα η απόφαση – σταθμός για 250.000 συνταξιούχους

Αναδρομικά: Σήμερα η απόφαση - σταθμός για 250.000 συνταξιούχους Η αντίστροφη μέτρηση για να μπει, επιτέλους, μια άνω τελεία στη μακροχρόνια ταλαιπωρία των απόμαχων της...

Εξ αποστάσεως έναρξη τραπεζικής σχέσης σε λιγότερο από 15΄από την Τράπεζα Πειραιώς

Εξ αποστάσεως έναρξη τραπεζικής σχέσης σε λιγότερο από 15΄από την Τράπεζα Πειραιώς «Εργαλεία» για τους νέους επαγγελματίες που ξεκινούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα δίνει η...

Eπενδύσεις 100 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η Premia Properties – Παραδίδεται το νέο κέντρο Logistics στον Ασπρόπυργο

Eπενδύσεις 100 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η Premia Properties, παραδίδεται το νέο κέντρο Logistics στον Ασπρόπυργο,  η  εταιρεία προωθεί, για τη διετία 2024-2025,  με τη...