Αρχική Οικονομία Ηλεκτρικό ρεύμα – φυσικό αέριο: Πόση η επιδότηση κι η έκπτωση για...

Ηλεκτρικό ρεύμα – φυσικό αέριο: Πόση η επιδότηση κι η έκπτωση για τον Δεκέμβριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα Σάββατο αναμένεται να  ανακοινώσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός τις έκτακτες παρεμβάσεις σε ρεύμα και αέριο για τη στήριξη των νοικοκυριών εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα διπλασιαστεί για το Δεκέμβριο, ενώ από τη Δευτέρα θα «περάσουν» στους λογαριασμούς αναδρομικά οι σχετικές εκπτώσεις για το προηγούμενο δίμηνο.

Επίσης, για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το Δεκέμβριο, θα γίνει νέα αύξηση της οριζόντιας κρατικής επιδότησης, από τα 39 ευρώ τουλάχιστον στα 45 ευρώ.

Παράλληλα, τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι πιο διευρυμένα από αυτά που ισχύουν σήμερα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Να σημειωθεί, ότι ο υπολογισμός του ύψους της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος θα πραγματοποιείται βάσει ενός αλγόριθμου που θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν θα παρατηρούνται αυξήσεις .

Ο αλγόριθμος θα λαμβάνει υπόψη του τη χονδρική τιμή του ρεύματος, αλλά και το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να προσδιορίζεται αυτόματα το ύψος της επιδότησης.

Ταυτόχρονα, θα οριστεί μια συγκεκριμένη τιμή «ορόσημο» όσον αφορά στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε φορά που θα πηγαίνει προς τα επάνω αυτό το όριο, θα χορηγείται η επιδότηση η οποία θα λειτουργεί ως «αντίδοτο» στην μεγάλη ανατίμηση της κιλοβατώρας. Αυτόματα και πάλι, όταν θα υποχωρεί η διεθνής τιμή κάτω από το όριο ασφαλείας, η επιδότηση θα παύει να χορηγείται.

Αυτό που διερευνούν την τρέχουσα περίοδο τα στελέχη των δύο υπουργείων, είναι εάν σε περίπτωση κάθετης πτώση της διεθνούς τιμής, θα υπάρχει και ένα κατώτερο πλαφόν κάτω από το οποίο δεν θα υποχωρεί η τιμή λιανικής.

Επίσης, άμεσα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η «Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης», ο 4ψήφιος αριθμός μέσω του οποίου τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να ζητούν την άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού.

Το αίτημα θα μεταφέρεται, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο, στις υφιστάμενες επιτροπές επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος όπου συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, και οι οποίες θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα.

Το υπουργείο Ενέργειας, με την επιδότηση από το Οικονομικών, θα καλύπτει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση στα αιτήματά τους. Ήδη, ο προϋπολογισμός της έκτακτης στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών έχει αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ.