Αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών κατά την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ αποτυπώνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2025 με τη συμμετοχή 1.500 ατόμων από διάφορες περιοχές της χώρας.
Μειωμένες δαπάνες και μικρότερα καλάθια αγορών
Η μελέτη δείχνει ότι οι επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 3,2 εβδομαδιαίως, ή περίπου 13 κάθε μήνα — ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά ουσιαστικά σταθερές συνολικά. Οι καταναλωτές επιλέγουν κατά μέσο όρο 2,2 διαφορετικές αλυσίδες για τις αγορές τους, στοιχείο που φανερώνει στροφή προς πιο πολυκαναλική καταναλωτική συμπεριφορά.
Παρότι συνεχίζονται οι ανατιμήσεις, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα εβδομαδιαία. Αυτό ενδεχομένως υποδηλώνει είτε αγορά λιγότερων προϊόντων ανά επίσκεψη είτε αλλαγή προτεραιοτήτων στις δαπάνες.
Σε σχέση με άλλα σημεία λιανικής, πρώτα σε επισκεψιμότητα βρίσκονται οι φούρνοι με 10 επισκέψεις τον μήνα, ακολουθούμενοι από τα καφέ (6), τα μίνι μάρκετ και περίπτερα (5,5), ενώ χαμηλότερες καταγράφονται για εξειδικευμένα καταστήματα, με περίπου 4 μηνιαίες επισκέψεις.
Αναφορικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την επιλογή τροφίμων, η χρηματική δαπάνη παραμένει το βασικό κριτήριο με 47%, αλλά με σημαντική μείωση σε σχέση με το 2024. Παράλληλα η ποιότητα είναι το κύριο κριτήριο για το 30% των καταναλωτών, αλλά αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Άρα τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται σταδιακή αποκλιμάκωση στη σημασία που δίνουν οι καταναλωτές στην τιμή των προϊόντων σε σχέση με το 2024, με την «ψαλίδα» ανάμεσα σε σχέση με την ποιότητα κριτήρια να κλείνει σημαντικά. Σημειώνεται βέβαια ότι τα κριτήρια απέχουν σημαντικά μεταξύ τους σε σχέση με παλαιότερες μετρήσεις, οπότε και ήταν πρακτικά ισοδύναμα.
Οι καταναλωτές προτιμούν χαμηλές τιμές αντί προσφορές
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι καταναλωτές σταθερά την τελευταία διετία δηλώνουν ότι προτιμούν χαμηλές τιμές παρά προσφορές. Ενώ από το 2017 έως το 2022, πρακτικά η πλειοψηφία των καταναλωτών δήλωνε ότι προτιμά προσφορές παρά χαμηλές τιμές (υπήρχε και ένα σημαντικό αδιάφορο ποσοστό), από το 2023 και μετά αυτό έχει αλλάξει μα την πλειοψηφία πλέον των καταναλωτών να μην προτιμάει προσφορές και μόλις 19% να απαντά θετικά.
Παράλληλα όμως, παραμένει πλειοψηφικό το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι κυνηγάει ενεργά τις προσφορές στο σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα καταγράφηκε ένα ποσοστό 58% στην τελευταία μέτρηση, σχετικά αμετάβλητο την τελευταία πενταετία. Πρακτικά δηλαδή οι καταναλωτές αξιοποιούν τις προωθητικές ενέργειες στις αγορές τους στο σούπερ μάρκετ, αλλά θα προτιμούσαν αντί για τις εκπτώσεις αυτές πιο χαμηλές τιμές.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις