Αρχική Ελλάδα Ιδιοκτήτες ακινήτων: 6 εκκρεμότητες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

Ιδιοκτήτες ακινήτων: 6 εκκρεμότητες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έξι εκκρεμότητες που αφορούν στις επιβληθείσες κατά τη διάρκεια του 2020 αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων έμειναν άλυτες από το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την ορθή συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.), «η μείωση ενοικίων σε πολλές κατηγορίες μισθώσεων ακινήτων που ίσχυσε κατά το διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020, δημιούργησε πάμπολλες διενέξεις και εκκρεμότητες μεταξύ ιδιοκτήτων και ενοικιαστών αλλά και του κράτους, και εν τέλει πλήρη αβεβαιότητα ως προς τα ποσά ενοικίων που πρέπει να δηλωθούν από τους εκμισθωτές των ακινήτων αυτών στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος έτους 2020. Εν όψει του ότι άρχισε η υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, άμεση προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών και την Α.Α.Δ.Ε. πρέπει να αποτελέσει η  επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων, χωρίς την οποία οι φορολογούμενοι εκμισθωτές που υπέστησαν της μειώσεις ενοικίων και οι φοροτεχνικοί τους σε όλη τη χώρα, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την υποβολή των δηλώσεών τους».

ΠΟΜΙΔΑ: Οι εκκρεμότητες που δεν έχουν επιλυθεί

Σύμφωνα με την Π.Ο.Μ.ΙΔ.Α, οι εκκρεμότητες που δεν έχουν επιλυθεί σε σχέση με τις αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων κατά το διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020 είναι οι εξής:

1) Δεν έχει ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID και διορθώσεων κάθε είδους λαθών και παραλείψεων. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να δοθεί άμεσα, με ένδειξη πλέον σε κάθε δήλωση COVID του αν δικαιούται πράγματι μείωση ο κάθε ενοικιαστής κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου.

2) Δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών στις υποβληθείσες δηλώσεις COVID, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές αποζημιώσεων  καθώς και οι συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

3) Δεν έχει ανακοινωθεί ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος της αποζημίωσης των εκμισθωτών υπεκμισθωμένων ακινήτων ώστε να καταβληθούν από τους ενοικιαστές τα οφειλόμενα μισθώματα αλλά και από το κράτος οι σχετικές αποζημιώσεις.

4) Δεν έχει συμπληρωθεί στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ ότι «ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος.» και ότι: «ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολοκλήρου του μισθώματος». Οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να γίνουν ώστε να τερματιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής μισθωμάτων, να εισπραχθούν και να δηλωθούν τα μισθώματα αυτά στο Ε2 των ιδιοκτητών.

5) Δεν έχει παρασχεθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να καταθέτουν διαδικτυακά στις Δ.Ο.Υ. τα εξώδικα και τις αγωγές ή τις δικαστικές αποφάσεις απόδοσης μισθίου για την αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων έτους 2020.

6) Δεν έχουν προσυμπληρωθεί στους κωδικούς 657-657 ή 781-782 του πίνακα 6 του βασικού Ε1 των φορολογικών δηλώσεων τα ποσά των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν το 2020 από το κράτος στους ιδιοκτήτες, ώστε  να μην χρειάζεται να ψάχνουν να βρουν αυτοί τι ποσά αποζημιώσεων εισέπραξαν ή τι ποσά συμωηφίστηκαν με φορολογικές οφειλές τους και με ποια δικαιολογητικά πρέπει να τα αποδείξουν, αν κληθούν για έλεγχο, και εν τέλει να μπορούν με τα ποσά των αποζημιώσεων αυτών να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσής τους, όπως ήδη προβλέπεται στην απόφαση Α1118/2021 της ΑΑΔΕ.

Η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α, επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και να δοθούν  λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα από το υπουργείο Οικονομικών και την Α.Α.Δ.Ε. ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης να γνωρίζει τι δικαιούται να εισπράξει και από ποιόν, τι πρέπει να δηλώσει, αλλά και αν καλύπτεται ως προς τα τεκμήρια διαβίωσής του.