Πρωθυπουργός για δύο τετραετίες, οραματιστής της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και αρχιτέκτονας του εκσυγχρονισμού, ο Κώστας Σημίτης, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην ελληνική ιστορία.
Παρακαταθήκη του η ένταξη της Ελλάδας στον «σκληρό πυρήνα» του Ευρώ, η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. και τα μεγάλα έργα για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων που φέρουν την υπογραφή του. Πρωθυπουργός, Πανεπιστημιακός, Αντιστασιακός, είχε πάντα σταθερή ιδεολογική, αξιακή και πολιτική ταυτότητα, επισημαίνουν συνεργάτες του.
«Οραματίστηκε μια Ελλάδα ισχυρή και ισότιμη στην Ευρώπη», επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα με ανάρτησή της στα ελληνικά τονίζει ότι «η Ευρώπη πενθεί μαζί με τον λαό της Ελλάδας για την απώλεια ενός βαθιά ευρωπαϊστή και οραματιστή πολιτικού».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν σπουδαίος Ευρωπαίος και φίλος της Γερμανίας. Τιμούμε τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την προσήλωσή του στο σύγχρονο κράτος.
Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι` αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε, πίστευε, όπως είχε δηλώσει o Kώστας Σημίτης.
Η εικόνα του να κάνει ανάληψη τα πρώτα ευρώ από ΑΤΜ πέρασε στην ιστορία μαζί με τη δήλωσή του ότι το Ευρώ σημαίνει για την χώρα μας, μια βαθιά τομή στην οικονομία της.
Διατέλεσε πρωθυπουργός σε κομβική χρονική στιγμή για την χώρα, από το 1996 έως το 2004.
Γεννημένος στις 23 Ιουνίου 1936 στον Πειραιά, σπούδασε νομική και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.

Πανεπιστημιακός και αντιστασιακός,με αντιδικτατορική δράση, την περίοδο της Χούντας στην Ελλάδα. Το 1970 έγινε μέλος του ΠΑΚ στην Γερμανία. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του του ΠΑΣΟΚ και συνέβαλλε καθοριστικά στην διατύπωση της ιδρυτικής διακήρυξης τους κόμματος της 3ης Σεπτέμβρη του 1974. Συμμετείχε στο πρώτο
Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του. Το 1981, έγινε υπουργός Γεωργίας, το 85 ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ενώ διατέλεσε και υπουργός Παιδείας, Βιομηχανίας, Εμπορίου.
Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Ιανουαρίου του 1996 όταν μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.
Μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, αναμετρήθηκε με τον Άκη Τσοχατζόπουλο για την προεδρία του κόμματος στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου βγήκε νικητής. Επανεκλέχθηκε πρόεδρος του κινήματος και στο συνέδριο του Μαρτίου το 1999, αλλά και σε αυτό που έγινε τον Οκτώβριο του 2001.
Πρέπει να συνηθίσουμε ακριβώς σε όλα τα κόμματα, ότι μπορεί να υπάρχει μια διαφορετική γνώμη. Ότι ένα κόμμα σημαίνει και κοινότητα και ετερότητα, είχε δηλώσει τότε στην ΕΡΤ.
Στις 7 Ιανουαρίου 2004, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του στις 7 Μαρτίου του ίδιου έτους.
Η διαδοχή του Ανδρέα – Η κρίση στα Ίμια
Εκλέγεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 1996 από την Κοινοβουλευτική Ομαδα του ΠΑΣΟΚ , μετά την παραίτηση ( για λόγους υγείας) του Ανδρέα Παπανδρέου. «Όλοι μαζί για την ισχυρή Ελλάδα που θα έχει ρόλο και φωνή στην Ευρώπη», είχε τότε δηλώσει.
Η πορεία του Κ. Σημίτη συνδέθηκε με τον ευρωπαϊσμό και τον εκσυγχρονισμό. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το μεγάλο εγχείρημα των Ολυμπιακών αγώνων , η χώρα κινείται σε τροχιά προετοιμασίας του μετρό της Αθήνας, το τραμ, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός είναι από τα έργα που παραδόθηκαν , ενώ η Ελλάδα μπαίνει στην ζώνη του Ευρώ.
Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό
Απο τις κορυφαίες στιγμές της 8ετούς διακυβένησης του ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού.
Τις πρώτες μέρες της πρωθυπουργίας του, κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση στα ‘Ιμια, μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι τελευταίες δραματικές ώρες: Χωρίς σφυγμό η διακομιδή στο νοσοκομείο Κορίνθου
Ο Κώστας Σημίτης έφτασε στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους το Σάββατο, ιδιαιτέρως ευδιάθετος. Λίγες ώρες αργότερα όμως, νωρίς το πρωί μεταφέρθηκε χωρίς σφυγμό με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Κορίνθου.
«Σήμερα και περί ώρα 7:30 περίπου διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης που δυστυχώς απέβη άκαρπη και διαπιστώθηκε ο θάνατός του», ανακοίνωσε το Νοσοκομείο Κορίνθου.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, λόγω του αιφνίδιου θανάτου, θα γίνει νεκροψία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Δημοσία δαπάνη η κηδεία
Σύμφωνα και με την ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, «ήταν ένας πολιτικός που τιμήθηκε δύο φορές από τον ελληνικό λαό με το αξίωμα του πρωθυπουργού».
Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού και δημοσία δαπάνη η κηδεία θα γίνει την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ στη συνέχεια η ταφή του θα γίνει στο Α` Νεκροταφείο.
Κατά το τετραήμερο εθνικό πένθος, θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια.
Το πρωτόκολλο της νεκρώσιμης τελετής με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού
Αγήματα από τα 3 σώματα του Στρατού και τρεις βολές από διμοιρία, ορίζει μεταξύ άλλων το πρωτόκολλο.
Στο εσωτερικό του κοιμητηρίου παρατάσσεται διμοιρία η οποία βάλλει τρεις φορές με αβολίδοτα φυσίγγια κατά τον ενταφιασμό του νεκρού, ενώ η στρατιωτική μουσική παιανίζει το Εμβατήριο της Σημαίας.
Τιμές προς το νεκρό αποδίδονται κατά την έξοδο από την οικία του, την είσοδο και την έξοδο από το ναό που θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία, και την άφιξη της πομπής στο κοιμητήριο. Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά όπως και τα σχολεία.