Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει ασθενείς με διαβήτη σε λίγα δευτερόλεπτα ακούγοντας απλά τη φωνή τους

Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει ασθενείς με διαβήτη σε λίγα δευτερόλεπτα ακούγοντας απλά τη φωνή τους

Πρόκειται για ένα νέο σύστημα ΑΙ μηχανικής μάθησης

Η ιατρική είναι ένας από τους τομείς που έχει αγκαλιάσει την επανάσταση που συντελείται στην τεχνητή νοημοσύνη τον τελευταίο ένα χρόνο και η χρήση νέων τεχνολογιών και συστημάτων ΑΙ σε πολλών ειδών ιατρικές εφαρμογές από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία ασθενών αυξάνεται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα θετικά αποτελέσματα δοκιμών που έγιναν σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ένα εκ των οποίων κατάφερε να εντοπίσει ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια για την οποία δεν υπάρχουν διαγνωστικά εργαλεία και μόνο η επαφή με τους γιατρούς μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό της, ένα άλλο σύστημα εντόπισε ασθενείς με πρώιμα συμπτώματα άνοιας από τη χρήση που κάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο και ένα τρίτο σύστημα ΑΙ πρότεινε αποτελεσματικότερες θεραπείες για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη από αυτές που πρότειναν γιατροί.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση επιστήμονες των Εργαστηρίων Klick στον Καναδά παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των δοκιμών που έκαναν με ένα πρόγραμμα μηχανικής μάθησης που ανέπτυξαν για την διάγνωση του διαβήτη. Η μηχανική μάθηση ήταν ο πιο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης πριν κάνει την σαρωτική του είσοδο ο κλάδος της γενετικής νοημοσύνης πριν από ένα χρόνο με πρωταγωνιστή τον ChatGPT.

Το πρόγραμμα που δημιούργησαν οι ερευνητές κατέφερε να να προβλέψει με ακρίβεια τον διαβήτη τύπου 2 από μόλις έξι έως 10 δευτερόλεπτα αναλύοντας απλάτην φωνή του ασθενούς. Το πρόγραμμα εκπαιδεύθηκε για να εντοπίζει τις διαφορές στη φωνή ανάμεσα σε μη διαβητικά άτομα και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Το σύστημα μπορεί να εντοπίζει περίπου 15 τέτοιες διαφορές που το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να εντοπίσει όπως αλλαγές στην ένταση της φωνής, το ύψος (συχνότητες) της φωνής κ..α και στη συνέχεια συνδυάζει αυτά τα δεδομένα με βασικές πληροφορίες υγείας, όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος και το βάρος του ασθενούς. Το σύστημα κατάφερε μέσω της σχετικής εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο να εντοπίσει με επιτυχία 89% τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 και με επιτυχία 86% τους άνδρες ασθενείς.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη περίπου 240 εκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη οπότε ένα τέτοιο αυτοματοποιημένο σύστημα με εργαλείο το κινητό τηλέφωνο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στη διάγνωση ασθενών βοηθώντας τους να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους αλλά και την ποιότητα της ζωής τους.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία – Τι τρώνε και ζουν 100 χρόνια

Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της, οι οποίοι συχνά ζουν πέραν των 100...

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για έξαρση των κρουσμάτων λιστερίωσης

Η Λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, ένα αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο. Η νόσος είναι γνωστή για τη...

Πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα...