Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα μέλη της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας, των Ιντούτζας (Hindujas), επέβαλε το Ελβετικό δικαστήριο για την εκμετάλλευση του προσωπικού της στην έπαυλη που είχαν στην Γενεύη.

Οι ίδιοι οι οποίοι δεν ήταν παρόντες στο δικαστήριο αθωώθηκαν για εμπορία ανθρώπων, αλλά καταδικάστηκαν για άλλες κατηγορίες την Παρασκευή σε μια εκπληκτική ετυμηγορία για την οικογένεια, της οποίας η περιουσία εκτιμάται σε 37 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο Prakash Hinduja και η σύζυγός του, Kamal, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών και ο γιος τους Ajay και η σύζυγός του, Namrata, καταδικάστηκαν σε τετραετή φυλάκιση.

Η υπόθεση προήλθε από την πρακτική της οικογένειας να φέρνει υπαλλήλους από την πατρίδα τους την Ινδία και περιλάμβανε κατηγορίες για κατάσχεση των διαβατηρίων του προσωπικού μόλις έφτασαν στην Ελβετία.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι Ινδούτζες πλήρωναν το προσωπικό τους ένα μικρό ποσό και τους έδιναν ελάχιστη ελευθερία να φύγουν από το σπίτι. Η οικογένεια αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Οι Ινδούτζες κατέληξαν σε εμπιστευτικό εξώδικο με τους τρεις υπαλλήλους που τους είχαν κατηγορήσει, αλλά η εισαγγελία αποφάσισε να συνεχίσει την υπόθεση λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών.

Ο εισαγγελέας της Γενεύης, Ιβ Μπερτόσα, ζήτησε ποινή στερητική της ελευθερίας πεντέμισι ετών για τους Prakash και Kamal Hinduja. Σε ηλικία 78 και 75 ετών αντίστοιχα, και οι δύο απουσίαζαν από την έναρξη της δίκης για λόγους υγείας.

Στην καταληκτική του ομιλία, ο εισαγγελέας κατηγόρησε την οικογένεια για κατάχρηση της «ασύμμετρης κατάστασης» μεταξύ ισχυρού εργοδότη και ευάλωτου εργαζομένου για να εξοικονομήσει χρήματα.

Το προσωπικό του νοικοκυριού λάμβανε μισθό μεταξύ 220 και 400 ελβετικών φράγκων (£195-£350) το μήνα, πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα περίμεναν διαφορετικά να κερδίζουν στην Ελβετία. «Κερδίζουν από τη δυστυχία του κόσμου», είπε ο Μπερτόσα στο δικαστήριο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις