Αρχική Περιφέρειες Η περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί έρευνα της Ιατρικής Σχολής Κρήτης για τις μεταλλάξεις...

Η περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί έρευνα της Ιατρικής Σχολής Κρήτης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ειδικό πρόγραμμα ελέγχων για την ανίχνευση των μεταλλάξεων του κορονοϊού στην Κρήτη θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια Κρήτης.

Η έρευνα θα γίνει από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης. Μέχρι σήμερα τα μεταλλαγμένα κρούσματα ελέγχονται μόνο στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, όπου και στέλνονται τα δείγματα, απ’ όλη τη χώρα.

Στο εξής, με τη χρηματοδότηση της περιφέρειας Κρήτης, πολλά δείγματα της Κρήτης θα αναλύονται στο νησί, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο.

Το Εργαστήριο, είναι από τα πρώτα στη χώρα που ανίχνευσε ύποπτα δείγματα, θετικά για το στέλεχος του κορονοϊού. Για να εκδοθούν όμως αποτελέσματα για τα μεταλλαγμένα απαιτείται χρονικό διάστημα μέχρι και δύο εβδομάδων λόγω της μεταφοράς τους στην Αθήνα. Η καθυστέρηση αυτή δεν ευνοεί την άμεση διάγνωση των μεταλλάξεων και την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αποφυγή ευρύτερης εξάπλωσης στην κοινότητα.

Στο εξής, με την στήριξη της περιφέρειας Κρήτης πολλές αναλύσεις θα γίνονται από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας στην Κρήτη και θα εκδίδονται σε χρονικό διάστημα μόλις δύο ημερών, αποφεύγοντας χρονοτριβές και προσφέροντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες να καταθέσουν έγκαιρα προτάσεις διαχείρισης της πανδημίας στο νησί, όπως επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση στην περιφέρεια Κρήτης.

Ο κ. Σουρβίνος τόνισε πως τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο κι άλλοι αρμόδιοι Οργανισμοί υπαγορεύουν αυξημένη επιτήρηση και για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη σύμπραξη θα συνδράμει για μια γονιδιωματική επιτήρηση που θα διαρκέσει τουλάχιστον για έξι μήνες.