Τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών αλλά και των συντάξιμων αποδοχών στο Δημόσιο καθορίζει εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Στην εγκυκλιο επισημαίνεται, ότι με βάση το νέο νόμο για το ασφαλιστικό θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου και όχι η «χρυσή» πενταετία όπως ίσχυε. Αυτό, ενδεχομένως, να οδηγήσει σε μειώσεις των συντάξεων που θα κυμανθούν από 15 έως και 30% (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, το ταμείο κλπ). Την ίδια στιγμή, η εγκύκλιος φέρνει εισφορές “πολλών ταχυτήτων” για τους απασχολούμενους στο δημόσιο, η οποίες μάλιστα θα καταβληθούν αναδρομικά υπέρ του ΕΦΚΑ απο 1η Ιανουαρίου 2017. Για το 2017 οι εισφορές που θα καταβάλλει το δημόσιο ως εργοδότης ανέρχονται σε 3,3%, το 2018 αυξάνονται σε 6.67%, το 2019 σε 10% και το 2020 στο 13,33% όπως δηλαδή και κάθε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα.

Εδώ «κρύβονται» και οι έμμεσες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα προέλθουν από την πρώτη εφαρμογή της εργοδοτικής εισφοράς στη μισθοδοσία του Απριλίου, αλλά και από την αναδρομική παρακράτηση των εργοδοτικών εισφορών του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Αναφορικά με τα 140,8 ευρώ της ειδικής παροχής που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση το ενιαίο μισθολόγιο, αυτά δεν θα υπόκεινται σε εισφορές, ενώ το επίδομα θέσης ευθύνης, το οποίο θα περιλαμβάνεται στις συντάξιμες αποδοχές και επομένως θα υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές, «κουτσουρεύεται» καθώς μειώνεται η ανταποδοτικότητα λόγω του πολλαπλασιασμού του με χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης.

Την ίδια στιγμή, σε άλλη εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας προβλέπεται ότι οι μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι που, λόγω ιδιότητας, ασφαλίζονταν διπλά, θα μπορούν να καταβάλλουν στο εξής μια εισφορά προαιρετικά.