Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσει σήμερα πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα αφορά τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Η πρόταση σχετίζεται με τη διερεύνηση ενδεχόμενης ευθύνης του για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, μετά τις καταθέσεις δύο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση για το δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο ανακριτής, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω αξιολόγηση της υπόθεσης, παρέπεμψε τον σχετικό φάκελο στη Βουλή, αφήνοντας στο Κοινοβούλιο την απόφαση για τα επόμενα βήματα.
Η ΝΔ, αφού μελέτησε το υλικό της δικογραφίας, αποφάσισε να αποκλείσει το ενδεχόμενο κακουργηματικής δίωξης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο. Η δίωξη που εισηγείται η κυβερνητική πλειοψηφία περιορίζεται αποκλειστικά στον κ. Καραμανλή και δεν αφορά τους πρώην υφυπουργούς. Η έρευνα θα εστιάσει στις καταγγελίες των πρώην συνεργατών του εντός του υπουργείου.
Στην ουσία, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα ζητά να διερευνηθεί εάν ο Κώστας Καραμανλής ανταποκρίθηκε στις διοικητικές του υποχρεώσεις, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση του ΟΣΕ με ανθρώπινο δυναμικό και τη χρηματοδότηση του σιδηροδρομικού τομέα. Η δίωξη θα περιορίζεται σε διοικητικά ζητήματα και δεν θα περιλαμβάνει την πτυχή της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη διαφοροποίηση από τη θέση του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο η ΝΔ είχε εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εξάλλου, υπενθύμιζαν ότι η αρμοδιότητα για θέματα σιδηροδρομικής ασφάλειας ανήκει θεσμικά στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και όχι στον εκάστοτε υπουργό.
Η πρόταση της ΝΔ δεν θα περιλαμβάνει τον πρώην υπουργό Υποδομών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, καθώς – όπως επισημαίνεται – ενδεχόμενες ευθύνες του θεωρούνται νομικά παραγεγραμμένες.
Το μοντέλο Τριαντόπουλου ως πρότυπο
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τις εσωκομματικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία εκφράστηκαν φωνές που θεωρούσαν πως ακόμη και η άσκηση δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος κατά του Κώστα Καραμανλή, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, είναι «υπερβολική». Παρόλα αυτά, τόσο από κοινοβουλευτική σκοπιά όσο και από άποψη πολιτικής στρατηγικής, θεωρήθηκε σχεδόν αδύνατο να μη ζητηθεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό.
Στην παρούσα περίπτωση εκτιμάται ότι θα υιοθετηθεί η προσέγγιση που εφαρμόστηκε και στην υπόθεση Τριαντόπουλου: δηλαδή, επιτάχυνση των διαδικασιών στην Προανακριτική ώστε ο φάκελος να φτάσει σύντομα στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο για περαιτέρω εξέταση. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί ότι εφόσον το Συμβούλιο κρίνει πως η κατηγορία πρέπει να αναβαθμιστεί, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα παρέμβει για να εμποδίσει την εξέλιξη της υπόθεσης.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις