Ο Δεκαπενταύγουστος ή καλύτερα εορτή της Κοιμήσης της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας , αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιερώθηκαν προς τιμή της Παναγίας.
Σήμερα με κάθε λαμπρότητα, σε κλίμα κατάνυξης, από άκρη σε άκρη ολόκληρη τη χώρα γιορτάζεται το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Θεοτόκου .Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.
Πέρασαν 201 χρόνια από το όραμα της Αγίας Πελαγίας όπου ξεκίνησαν να αναζητούν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, 201 χρόνια από την εύρεση της εικόνας το 1823. Πιστοί κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά της χώρας φτάνουν στο νησί της Τήνου για να προσκυνήσουν τη χάρη της, να ανάψουν μία λαμπάδα, ένα κερί, να κλείσουν τα μάτια και να προσευχηθούν.
Η μητέρα του Ιησού Χριστού, Μαρία (η Θεοτόκος και Παναγία), πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες προτού αυτός συμβεί και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Προσεύχεται στο όρος των Ελαιών και δίνει τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της χήρες. Επειδή κατά την ημέρα της Κοίμησής της δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, καθώς κήρυτταν «απανταχού γης», μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Μοναδικός απών ο απόστολος Θωμάς.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο διέμενε η μητέρα του Θεανθρώπου. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν. Κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας από αυτούς κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά μια αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια.
Μοναδικός απών από την κηδεία της υπήρξε, όπως προαναφέραμε, ο Απόστολος Θωμάς. Όταν μετά από τρεις ημέρες πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Προφανώς, η Παναγία είχε αναστηθεί. Πάνω στον τάφο της χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη.
Στην Τήνο το νησί όπου είναι και το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, γίνεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του ελληνισμού με χιλιάδες πιστούς να συρρέουν για να προσκυνήσουν στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας.
Φέτος συμπληρώνονται 84 χρόνια από τον τορπιλισμό της «Έλλης». Με λαμπρότητα πραγματοποιείται και το μνημόσυνο στην μνήμη όσων χάθηκαν στον τορπιλισμό στο λιμάνι του νησιού στις 15 Αυγούστου του 1940.
Ανήμερα της εορτής της Παναγίας το 1940, το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» τορπιλίζει και βυθίζει στο λιμάνι της Τήνου το ελληνικό καταδρομικό «Έλλη»
Τις πρωινές ώρες της 15ης Αυγούστου το ιταλικό υποβρύχιο βρέθηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου «εν καταδύσει», με σκοπό να τορπιλίσει τα επιβατικά πλοία «Έλση» και «Έσπερος», που μετέφεραν προσκυνητές, αλλά οι Ιταλοί τα θεωρούσαν οπλιταγωγά και συνεπώς εχθρικά. Από το περισκόπιο ο Αϊκάρντι είδε να καταφθάνει στο λιμάνι ένα πολεμικό και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, όπως δήλωσε μετά τον πόλεμο. Επρόκειτο για το καταδρομικό «Έλλη», που κατέπλεε στην Τήνο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Μεγαλόχαρης.
Λίγη ώρα πριν από τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας κι ενώ στην παραλία υπήρχε πολύς κόσμος, το «Ντελφίνο» έπληξε με τρεις τορπίλες το ελληνικό πολεμικό πλοίο. Η μία μόνο τορπίλη βρήκε στόχο, αλλά έπληξε καίρια το ελληνικό πλοίο στο μηχανοστάσιο και τις δεξαμενές πετρελαίου. Μία ώρα αργότερα, το «Έλλη» βυθίστηκε, παρά τις προσπάθειες του πληρώματος να το κρατήσουν στον αφρό
Σήμερα το πρωί οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα στο νησί της Παναγιάς για τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα, από τις 7 η ώρα το πρωί γίνεται η έπαρση της σημαίας στο λιμάνι της Τήνου από το Πολεμικό Ναυτικό.
Στη συνέχεια ακολουθεί η χαρακτηριστική κωδωνοκρουσία και ξεκινάει ο πρωινός Όρθρος. Με το τέλος του Όρθρου και σε κλίμα κατάνυξης, ακολουθεί η Θεία Λειτουργία χοροστατούν τος του Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου, Δωρόθεου.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις