Πιο ολοκληρωμένος είναι ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς σχετικά με τα θετικά μέτρα που θα θεσμοθετηθούν παράλληλα με τα αρνητικά. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός, ο οποίος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, προβλέπει:
* Μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται η συμμετοχή να είναι μηδενική για συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα από συντάξεις, μέχρι 700 ευρώ, δηλαδή για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Από 700 ευρώ μέχρι 1.200 ευρώ, η συμμετοχή μειώνεται κατά 50% και, από 1.200 ευρώ και πάνω, σχεδιάζεται μείωση της συμμετοχής κατά 25%.
* Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο (60 ευρώ) και το δεύτερο (90 ευρώ) παιδί.
* Επιδότηση ενοικίου με έως 80 ευρώ, ανάλογα τα εισοδηματικά κριτήρια και την οικογενειακή κατάσταση, και στόχο να καλυφθεί το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας.
* Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών μεταξύ 0 και 4 ετών με 150 εκατομμύρια ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.
* Δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας. Οι νέες δράσεις θα περιλαμβάνουν επιδότηση του μισθολογικού κόστους από 500 ευρώ το μήνα. Στον Δημόσιο Τομέα οι θέσεις θα αφορούν κυρίως στο κοινωνικό κράτος, ενώ στον ιδιωτικό θα αφορά κυρίως νέους υψηλών προσόντων με στόχο την ανάσχεση του brain drain.
* Επέκταση των σχολικών γευμάτων με στόχο την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 παιδιά του δημοτικού και 150.000 παιδιά του γυμνασίου.
* Χρηματοδότηση του ΠΔΕ με περίπου 300 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακές δράσεις.