Η λειψυδρία η οποία έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία χρόνια και στον αγροτικό τομέα, απειλεί από τον αφανισμό πολλών από τα βασικά προϊόντα που παράγει.
Κατεστραμμένα σύκα μικρότερες πατάτες παραμορφωμένα καρότα έλλειψη σε όσπρια και σταφύλια είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που βιώνουν οι παραγωγοί σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και η λειψυδρία μειώνουν δραματικά τις παραγωγές.
Οι παραγωγοί προειδοποιούν πως αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, αναμένεται σταδιακά να γίνουν είδος πολυτελείας ή και να εκλείψουν είδη όπως τα σταφύλια, οι ελιές, τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά.
Τη σύσταση και τη γεύση του σταφυλιού φαίνεται να έχει αλλάξει η συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία. Οι αμπελουργοί φέτος μάζεψαν τα σταφύλια τους περίπου έναν μήνα νωρίτερα από ότι τις προηγούμενες χρονιές. Όπως δηλώνουν βλέπουν αύξηση 10% στο τελικό προϊόν αλλά και μείωση παραγωγής.
Οι ανατιμήσεις και στα σύκα είναι προδιαγεγραμμένες, καθώς μπορεί ο καταναλωτής να το βρει και 10 ευρώ το κιλό στο ράφι.
Στον αντίποδα αισιόδοξες προβλέψεις υπάρχουν για το λάδι καθώς όπως λένε ο παραγωγοί παρά τα προβλήματα που υπάρχουν η μείωση σε αρκετές περιοχές αναμένεται να είναι έως και 60% μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή παραγωγού.
Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχίσουν οι μειώσεις στην τιμή παραγωγού δεν αποκλείεται μέσα στο 2025 να υπάρξει μείωση έως και 30% και στην τιμή του λαδιού στο ράφι.
Πλέον, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η κατάσταση απαιτεί βιώσιμο σχεδιασμό και ριζικές λύσεις, καθώς το κόστος των γεωτρήσεων για τους αγρότες χαρακτηρίζεται δυσθεώρητο και σε συνδυασμό με τη καταστροφή πολλών καλλιεργειών από την ξηρασία, οδηγεί τον κλάδο στον αφανισμό.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις