Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Η κυβέρνηση ακολουθεί την λογική «βλέποντας και κάνοντας»

Εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε, προτεραιότητα είναι να ξεπεράσουμε το υγειονομικό σκέλος της με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Την ίδια στιγμή, η συντεταγμένη πολιτεία έχει καθήκον, εκτός από τη λήψη περιοριστικών μέτρων και την αδιαπραγμάτευτη ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, να λάβει εγκαίρως επαρκή μέτρα για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και την ανάκαμψη της οικονομίας. Αν δεν δράσουμε τώρα, στοχευμένα και με σχέδιο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Καταστροφικές για την ίδια την κοινωνική συνοχή, καθώς η χώρα μας θα βρεθεί σε μία νέα πρωτοφανή δίνη ανεργίας, ύφεσης και περικοπών.

Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, δεν επαρκούν τα ημίμετρα και η λογική του «business as usual».

Αυτή η συνειδητοποίηση υπαγορεύει τα φιλόδοξα και γενναία πακέτα κρατικού παρεμβατισμού που υιοθετούν ακόμα και κυβερνήσεις -όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες- που έως πρόσφατα βρισκόταν σταθερά προσηλωμένες στις ιδεοληψίες του νεοφιλελευθερισμού.

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μία διαφορετική λογική που συνοψίζεται στο «βλέποντας και κάνοντας».

Αντί να δράσει προληπτικά και να εφαρμόσει ήδη από σήμερα ένα συνολικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας, παλινωδεί και λαμβάνει μέτρα με το σταγονόμετρο, αντιμετωπίζοντας την κρίση αποσπασματικά και όχι στην ολότητά της.

Μια ματιά στο πρόσφατο έργο της Νέας Δημοκρατίας δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Από την μία πλευρά νομοθετούν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής απασχόληση που μειώνει το μισθό κατά 50%, αναδιαρθρώνοντας τις εργασιακές σχέσεις εις βάρος των εργαζομένων.

Από την άλλη δεν κάνουν χρήση των δημοσιονομικών δυνατότητων που διαθέτουμε: όπως είναι γνωστό οι δαπάνες για τον κορονοϊό δεν μετρούν στον προϋπολογισμό, οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν εξαλειφθεί, και το πιο σημαντικό από όλα, διαθέτουμε το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δυνατότητες λοιπόν υπάρχουν. Φτάνει να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την αποσπασματική και αναποτελεσματική λογική που διέπει τις αποφάσεις της.

Από την πλευρά μας, στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης καταθέσαμε πρόσφατα ένα συνεκτικό πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», περιγράφουμε αναλυτικά τις εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία τώρα. Την αναγκαία ένεση ρευστότητας και ένα γενναίο πρόγραμμα ενισχύσεων και επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις. Τη  μισθολογική υποστήριξη των εργαζομένων και την υποστήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των ευάλωτων ομάδων για τους επόμενους μήνες. Τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης και τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

Οι προτάσεις μας αυτές είναι άμεσα πραγματοποιήσιμες και κοστολογημένες σε 26 δισ. ευρώ. Συνολικά 50 δισ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, εκ των οποίων 20 δισ. από το «μαξιλάρι» ασφαλείας και 30 δισ. από ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για τη χώρα μας.

Επομένως το σχέδιο μας είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Αυτή τη στιγμή, απέναντι σε μια κρίση που είναι προδιαγεγραμμένη, μπορούμε να κρατήσουμε την κοινωνία μας όρθια.

Αν δεν το κάνουμε αυτό τώρα, θα πληρώσουμε τους δισταγμούς και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης στο πολλαπλάσιο. Αν δεν κάνουμε ότι χρειαστεί για να στηρίξουμε την οικονομία τώρα, θα αναγκαστούμε να δανειστούμε αργότερα, με χειρότερους όρους και με την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Τότε είναι που θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε μνημόνιο.

Η χώρα μας μόλις βγήκε από μία δεκαετή κρίση που δοκίμασε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας στο έπακρο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις θυσίες του λαού μας να πάνε χαμένες. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω.

Πρέπει -και μπορούμε- να μείνουμε όρθιοι.

Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε ακόμη:

Εργαζόμενοι σε πλατφόρμες: Ο Ν.4808/2021 και η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία

Δείτε τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Xριστίνα Β. Γλύκου: Πλειστηριασμοί, νομιμοποιήσεις και άλλα.. δαιμόνια

12 χρόνια πέρασαν από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα και τα απόνερα αυτής συνεχίζουν να χτυπούν αδιάκοπα τους οφειλέτες στεγαστικών και...

Τι αλλάζει για τους απασχολούμενους συνταξιούχους (Οδηγός)

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μουσελίμης σας ενημερώνει μέσα από το Dimosio.gr για τα θέματα που απασχολούν τους συνταξιούχους. Σήμερα, εστιάζει στο θέμα των απόμαχων της...

ΕΟΔΥ: Τα σημεία των δωρεάν rapid test σήμερα Κυριακή

Δωρεάν μαζικές δειγματοληψίες θα πραγματοποιήσουν αύριο, Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, τα κλιμάκια θα βρίσκονται στα εξής σημεία: Δ....

Ευρώπη Κοσμίδη: Με έργα και όχι με λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν δεκαετίες!

Το Dimosio.gr επικοινώνησε με την Περιφερειακή Σύμβουλο και Εντεταλμένη για ζητήματα Τεχνικών Έργων κα. Ευρώπη Κοσμίδη για μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης για ζητήματα...