Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η ΚΕΔΕ ζητεί ομόφωνα την κατάργηση της “διάταξης Βορίδη”

Η ΚΕΔΕ ζητεί ομόφωνα την κατάργηση της “διάταξης Βορίδη”, ομόφωνα δεκτό έγινε το αίτημα-ψήφισμα προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για την κατάργηση της “διάταξης Βορίδη” που υποχρεώνει τους δήμους να εφεσιβάλουν κατά πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις συμβασιούχων.

Το σχετικό αίτημα είχε προωθήσει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και η πρώην δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, με αφορμή την κλήση σε έγγραφη απολογία για το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος λόγω δόλου, που εστάλη από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς  27 Δημοτικούς Συμβούλους του δήμου επειδή είχαν ψηφίσει υπέρ 34 εργαζομένων, να μην ασκηθεί έφεση.

Η υπόθεση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε και παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό όργανο των αιρετών.

Οι κινήσεις που έγιναν από πλευράς Δ. Αγίου Δημητρίου, για την προστασία των αιρετών ήταν αρχικά, να κατατεθεί σχετικό αίτημα στήριξης από την ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), το οποίο μάλιστα συζητήθηκε και «πέρασε» από την πρόσφατη Γ.Σ. του Οργάνου και από τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο κ. Γιώργο Μαρκόπουλο.

Ακολούθως, το ψήφισμα «μεταφέρθηκε» στην ΚΕΔΕ, όπου στην τελευταία συνεδρίασή της το υιοθέτησε ομόφωνα κρίνοντας ότι πρέπει να παρέχει πλήρη στήριξη στους αιρετούς του Δ. Αγίου Δημητρίου (αλλά και γενικότερα) και ουσιαστικά ζητά την κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» για να μπορούν να κρίνουν οι Δήμοι τις ανάγκες τους και όχι να τους επιβάλλονται εντολές από πλευράς υπουργείου.

Το ψήφισμα, σύμφωνα με πληροφορίες τη aftodioikisi.gr αναμένεται να καθαρογραφεί και να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ώρες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου σε δηλώσεις στην aftodioikisi.gr, επιβεβαίωσε τη στήριξη της ΚΕΔΕ τόσο προς τον Δ. Αγίου Δημητρίου όσο και προς τους Δημάρχους που βρίσκονται σε αυτή τη θέση με τη «διάταξη Βορίδη», λέγοντας ότι το έργο των δημάρχων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ποινικοποιείται.

«Ενέργειες όπως αυτές βάλλουν κατά της διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων», δηλώνει ο κ.Κυρίζογλου (και αυτό αναφέρεται στο ψήφισμα).

Σε ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι διαδικαστικά με το «φάκελο» τον αιρετών στο πειθαρχικό, ο κ. Κυρίζογλου είπε ότι «εμείς παρέχουμε στήριξη, υπάρχουν αρμόδια όργανα που θα αποφασίσουν, δεν έχουμε ρόλο δικαστών».

Από την πλευρά της η πρώην δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κα. Ανδρούτσου μίλησε στην aftodioikisi.gr για το θέμα, σχολιάζοντας ότι οι ενέργειες που έγιναν ήταν συντονισμένες και με πρωτοβουλία του Δ. Αγίου Δημητρίου, που πρώτος «σήκωσε» το θέμα, επιδιώκεται μια συνολική λύση για την αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των Δήμων.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα, σχετικό ψήφισμα υπεράσπισης των συμβασιούχων και κατά της διάταξης Βορίδη «πέρασε» με παλινωδίεςκαι από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με τελική εισήγηση Δούκα για μονιμοποίηση.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ – Τέσσερεις νεκροί

Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, Τέσσερεις...

Νέα στοιχεία για τον 29χρονο που αυτοκτόνησε στη Γλυφάδα

Νέα στοιχεία για τον 29χρονο που αυτοκτόνησε στη Γλυφάδα, σεσημασμένος...

Δόμνα Μιχαηλίδου: Περίπου 64.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έως τώρα

Δόμνα Μιχαηλίδου: Περίπου 64.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έως τώρα Ως...

Πρεμιέρα σήμερα για το ψηφιακό εισιτήριο στο πρωτάθλημα της Superleague

Πρεμιέρα σήμερα για το ψηφιακό εισιτήριο στο πρωτάθλημα της...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας «Ποδαρικό» έκανε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ως ο πρώτος...

Ο Πειραιάς υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα

Ο Πειραιάς υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα Την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 19:00, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στον Πειραιά, φέρνοντας μαζί της το μήνυμα του...

Οικοδομικές άδειες: Εξώδικο ΤΕΕ προς Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου

Οικοδομικές άδειες: Εξώδικο ΤΕΕ προς Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου Σε συνέχεια του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί για τα θέματα εφαρμογής του...

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί στη Δυτική Αττική για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί στη Δυτική Αττική για την καταπολέμηση των κουνουπιών, πρώτος κύκλος εφαρμογής προνυμφοκτονίας  Η Περιφερειακή Ενότητα  Δυτικής  Αττικής ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών...