Η νέα γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια της Ελλάδας, υιοθετώντας τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση  και την άνοδο του AfD, κάτι που δείχνει ότι η χώρα μας είναι πηγή έμπνευσης για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό Monocle ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων σχολίασε ότι “Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που σήμερα ανακοινώνει η γερμανική κυβέρνηση, εμείς τις έχουμε ήδη εφαρμόσει στην Ελλάδα” , σημειώνοντας ότι είχε ανοιχτή συζήτηση  με τον Φρίντριχ Μερτς πριν από τις εκλογές στη Γερμανία.

Ειδικότερα σχετικά  με τα εργασιακά ο  μεγάλος συνασπισμός  μεταξύ των Χριστιανοδημοκράτων (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκράτων(SPD), προτείνει ευέλικτη εβδομαδιαία διευθέτηση του χρόνου εργασίας — ένα μοντέλο όμοιο με τη μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 2021, όταν δόθηκε στους εργαζόμενους το δικαίωμα να διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με ισοδύναμες ώρες μέσα στην εβδομάδα.

Σε συμφωνία για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 κατέληξε η γερμανική κυβέρνηση

Παράλληλα, η Γερμανία προσανατολίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή των εργατοωρών χωρίς γραφειοκρατία, θυμίζοντας την ελληνική ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Ακόμα σκέφτεται την  μη φορολόγηση των υπερωριών, ακολουθώντας τη νομοθεσία που θέσπισε πρόσφατα η Ελλάδα για απαλλαγή από εισφορές στις προσαυξήσεις υπερεργασίας και νυχτερινής εργασίας.

Επίσης, στοχεύει στη στήριξη των εργαζόμενων συνταξιούχων με αφορολόγητο 2.000 ευρώ στις αποδοχές τους,  παρόμοιο  μέτρο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 2023, καταργώντας την περικοπή 30% στη σύνταξη για όσους παραμένουν ενεργοί στην αγορά εργασίας.

Σκέφτεται τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις κατά μία μονάδα ετησίως από το 2028,  κάτι που έπραξε η Ελλάδα πριν τρία χρόνια με την μείωση του συντελεστή από 28% σε 22%.

Σχετικά με την κοινωνική πολιτική, η γερμανική συμφωνία προωθεί αυστηρότερους ελέγχους στην καταβολή επιδομάτων, ιδίως του επιδόματος ανεργίας, με ποινές για όσους απορρίπτουν συνεχώς κατάλληλες θέσεις εργασίας, κάτι ανάλογο με την Ελλάδα όπου θεσμοθετήθηκε η διαγραφή από το μητρώο για επαναλαμβανόμενη άρνηση προσφερόμενων θέσεων.

Ταυτόχρονα προβλέπει την ενίσχυση των οικογενειών με τους βοηθούς της καθημερινότητας, όπως τον Προσωπικό Βοηθό και της Νταντάδες της Γειτονιάς που ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα σε αρκετούς δήμους.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις