Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, επισκέφθηκε τη Λιθουανία για να σημάνει την πρώτη μόνιμη αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, απευθύνοντας κάλεσμα στους συμμάχους να ενισχύσουν ουσιαστικά τις αμυντικές δυνατότητες της Ευρώπης έναντι μιας εχθρικής Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια τελετής με σημαίες της Λιθουανίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, ο Μερτς και ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, εγκαινίασαν επίσημα τη σύσταση της 45ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, μιας μονάδας που αποσκοπεί στην προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η νέα μονάδα θα αποτελείται από 4.800 Γερμανούς στρατιώτες και 200 πολιτικούς υπαλλήλους και προγραμματίζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το 2027, ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Ο Μερτς δήλωσε: «Μαζί με τους εταίρους μας, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το έδαφος της Συμμαχίας από κάθε επιθετικότητα. Η ασφάλεια των Βαλτικών συμμάχων μας είναι και δική μας ασφάλεια.»

Η αποστολή αυτή, πρωτοφανής για την Μπούντεσβερ, στοχεύει στην ενίσχυση της άμυνας της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας, πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που πλέον είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και οι οποίες ανησυχούν για πιθανή ρωσική επίθεση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Μερτς δήλωσε πως ο «επιθετικός ρεβιζιονισμός της Ρωσίας» δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης, όχι μόνο της Ουκρανίας.

Ο Μερτς, πρώτος καγκελάριος που έχει υπηρετήσει στην Μπούντεσβερ, επεσήμανε: «Στεκόμαστε σταθερά δίπλα στην Ουκρανία, αλλά και ενωμένοι ως Ευρωπαίοι, ενεργώντας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.»

Μόνιμη γερμανική στρατιωτική παρουσία στα σύνορα του ΝΑΤΟ

Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας και επέκτασης της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.

Ο Ναουσέντα ευχαρίστησε τον Μερτς για την υποστήριξη της Γερμανίας, λέγοντας πως η Λιθουανία σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.

Ο Μερτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα φτάσει τον ίδιο στόχο έως το 2032, με 3,5% του ΑΕΠ για στρατιωτικό εξοπλισμό και 1,5% για στρατιωτικές υποδομές (δρόμους, λιμάνια, γέφυρες).

Η ρητορική Μερτς θεωρείται επέκταση της πολιτικής «Zeitenwende» (σημείο καμπής) που ξεκίνησε ο Όλαφ Σολτς, με επενδύσεις 100 δισ. ευρώ στον τομέα της άμυνας. Ο Μερτς έχει επιδιώξει την άρση του συνταγματικού φρένου χρέους για να επιτρέψει μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες.

Ο Μερτς υποσχέθηκε να χτίσει τον «ισχυρότερο συμβατικό στρατό της Ευρώπης», δηλώνοντας: «Αυτό αρμόζει στην πιο πολυπληθή και οικονομικά ισχυρή χώρα της Ευρώπης. Οι φίλοι και εταίροι μας το περιμένουν — το απαιτούν σχεδόν.»

Ο Πιστόριους διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να «υπερασπιστεί κάθε ίντσα νατοϊκού εδάφους» και χαρακτήρισε την αποστολή στη Λιθουανία «σαφές μήνυμα σε κάθε πιθανό εχθρό».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πιέσει έντονα τα μέλη του ΝΑΤΟ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, επικρίνοντας συχνά τη Γερμανία για «δωρεάν εξάρτηση» από τις ΗΠΑ.

Ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα οι ΗΠΑ να αποσύρουν στρατεύματα από την Ευρώπη, και ο Μερτς απάντησε πως δεν έχει «καμία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσυρθούν».

Η αποστολή αυτή έχει δημιουργήσει προκλήσεις για τη Γερμανία, ειδικά στο να βρει αρκετούς εθελοντές. Το κοινοβούλιο ενέκρινε νέους νόμους με αυξημένες απολαβές και ευέλικτα ωράρια για να προσελκύσει προσωπικό.

Η υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Ντοβιλέ Σακαλιένιε, δήλωσε ότι η αποτροπή προς τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας, προσυπογράφοντας την άποψη του Πιστόριους ότι η Ρωσία ίσως να είναι σε θέση να επιτεθεί σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ εντός πέντε ετών.

Όπως είπε: «Κάθε Λιθουανός γνωρίζει: αν έρθουν οι Ρώσοι, κανείς δεν θα γλιτώσει.»