Αρχική Συνεντεύξεις-Γνώμες Οι εργαζόμενοι έρμαια στις διαθέσεις του κάθε εργοδότη

Οι εργαζόμενοι έρμαια στις διαθέσεις του κάθε εργοδότη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η εγκύκλιος Πετρόπουλου για τους «μπλοκάκηδες» κρύβει μια «παγίδα»: την «παγίδα» της μείωσης των μισθών, στην περίπτωση που οι εργοδότες απασχολούν εργαζομένους με μπλοκάκι και δεχθούν να πληρώσουν εισφορά. Αυτό τονίζει ανάμεσα στα άλλα, από την ΑΡΑΓΕΣ, ο Γιάννος Γιαννόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen και αφορμή την έκδοση της παραπάνω εγκυκλίου, που περίμεναν εδώ και καιρό οι έχοντες μπλοκάκι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, επιστήμονες, δικηγόροι κτλ.

Η εγκύκλιος, συμπληρώνει, νομιμοποιεί το μπλοκάκι, που είναι παράνομο ως εργασιακή σχέση και ενισχύει τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Επιπλέον, όπως καταγγέλλει, με αφορμή το γεγονός ότι οι μπλοκάκηδες θα φορτωθούν όλο το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών, «τα αφεντικά, και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λένε στους υπαλλήλους τους “δε θα σας τα δώσουμε, βάλτε τα από τις τσέπες σας”».

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, το μόνο που έχουν ως εργαλείο βάσει της εγκυκλίου «είναι να προσφύγουν στον ΕΦΚΑ, εάν δεν τους δηλώσει το αφεντικό τους, και άρα να συγκροστούν κατά μόνας με τον εργοδότη. Το υπουργείο, σε ρόλο “Πόντιου Πιλάτου”, δεν κάνει χρήση των στοιχείων της εφορίας, από όπου εύκολα προκύπτει ποιοι υπάλληλοι φορολογούνται ως μισθωτοί, ενώ δεν είναι δηλωμένοι ως μισθωτοί, ώστε να υποχρεώσει την εργοδοσία να τους δηλώσεις, με την απειλή των προστίμων».

Εν κατακλείδι, τονίζει, «αφήνουν τους εργαζομένους έρμαιους στις διαθέσεις του κάθε εργοδότη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανωθούν και να αντιδράσουν δυναμικά μαζικά. Να μη δεχθούν να πληρώσουν και την εργατική και την εργοδοτική εισφορά, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί κι άλλο η εργατική μας δύναμη και η τιμή της».

Πηγή Iskra.gr