Φέτος, ο Ιούνιος στην Ελλάδα αξιολογείται ως ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με τον Δρ. Κώστα Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, ο Ιούνιος του 2024 παρουσιάζει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Οι μέσες θερμοκρασίες είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί, ενώ τόσο οι μέγιστες όσο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες έχουν φτάσει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.

Η συνεχής θερμότητα προκαλεί έντονο θερμικό στρες στους ανθρώπους, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, ο οποίος τονίζει ότι αυτή η περίοδος υψηλών θερμοκρασιών είναι πολύ πιο επιβαρυντική. Η ανησυχία επίσης εστιάζεται στο γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2023 όλες οι περιοχές της Ελλάδας καταγράφουν θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο για την εποχή τους, ενώ οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η τάση αυτή ενισχύεται.

Καταγραφή καύσωνα στην Ελλάδα παρατηρήθηκε και τον Ιούνιο του 2007 και του 2019, ωστόσο η φετινή εποχή ξεχωρίζει για την έντονη και συνεχή αύξηση των θερμοκρασιών.

Το 2007 σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Αθήνα, καθώς έφτασε τους 44,8 βαθμούς στο κέντρο, στο Θησείο. Ωστόσο, αυτή η υψηλή θερμοκρασία διήρκεσε μόνο για μερικές ημέρες και ως μήνας ο Ιούνιος δεν χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα ζεστός, επισημαίνει ο Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος. Οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες δείχνουν ότι αναμένονται συνεχίζονται υψηλές θερμοκρασίες, πιθανώς και στα ανατολικά, χωρίς την εμφάνιση μελτεμιών.

Εντυπωσιακό είναι ότι από τις αρχές του μήνα οι θερμοκρασίες έχουν παραμείνει ασυνήθιστα υψηλές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αναμένεται να συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και την επόμενη εβδομάδα, ενώ η έλλειψη βροχών καθιστά τον Ιούνιο του 2024 έναν αρκετά ξηρό μήνα. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω του φαινομένου “hot-dry-windy“, με δυνατούς ανέμους να επικρατούν και την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης στα δάση να είναι σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο.

Επιπλέον, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο, και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι εξαιρετικά υψηλή για την εποχή, με αποκλίσεις που φτάνουν τους 2-3°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις