Αρχική Διεθνή «Η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση»: Αθώωσαν βιαστή επειδή το θύμα φορούσε κόκκινο...

«Η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση»: Αθώωσαν βιαστή επειδή το θύμα φορούσε κόκκινο εσώρουχο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το κόκκινο χρώμα των εσωρούχων μιας νεαρής κοπέλας, που έπεσε θύμα βιασμού, επικαλέστηκε το δικαστήριο στην πόλη Ica του Περού, αθωώντας το βιαστή της. Οι δικαστές ισχυρίστηκαν, σύμφωνα με το RT, ότι «αυτός ο τύπος γυναικείου εσώρουχου χρησιμοποιείται συνήθως σε ειδικές περιστάσεις και οδηγούν σε στιγμές οικειότητας, γεγονός που δίνει την εντύπωση πως η γυναίκα είναι προετοιμασμένη ή πρόθυμη να προβεί σε σεξουαλική σχέση με τον κατηγορούμενο».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις με πλήθος γυναικών να κατακλύζει τους δρόμους του Περού. Σύνθημα τους «η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση» διαμαρτυρόμενες για μία δικαστική απόφαση, που βασίστηκε σε στερεότυπα και έμφυλες διακρίσεις σε βάρος ενός ακόμα θύματος σεξουαλικής βίας. «Ακούστε, δικαστές. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα εσώρουχα μου για να δικαιολογήσετε έναν βιασμό» και «η δαντέλα είναι απλώς δαντέλα, δεν είναι συγκατάθεση» ανάμεσα στα συνθήματα των γυναικών.

Το νεαρό θύμα υποστήριξε πως έπεσε αναίσθητη ξυπνώντας την επόμενη μέρα γυμνή στο κρεβάτι του βιαστή με τον ίδιο να ισχυρίζεται πως οι κατηγορίες συνιστούν μία «πράξη εκδίκησης» απέναντι του.

Σημειώνεται πως η Γενική Εισαγγελία του Περού αιτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου -μια ημέρα μετά την εν λόγω δίκη-  την ακύρωση της απόφασης και τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης σε διαφορετικό δικαστήριο.

πηγη athensvoice.gr