Απαντητική επιστολή απέστειλε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ το οποίο με ομόφωνη απόφαση είχε ζητήσει να καταργηθούν οι αρμοδιότητες που ασκεί στα ΚΕΠ το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και να υπαχθούν στις διοικητικές υπηρεσίες των δήμων.Η κ. Γεροβασίλη, καταλογίζει στην ΚΕΔΕ πως η συγκεκριμένη πρόταση θα έβαζε καταργούσε τον θεσμό των ΚΕΠ και πως η σειρά διατάξεων του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αποτελούν «τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η βιωσιμότητα του θεσμού επί 14 έτη.

Θέση στην απόφαση της ΚΕΔΕ είχε πάρει και η ΠΟΣΕΚΕΠ η οποία με επιστολή της προς την ΚΕΔΕ είχε καταλήξει στο ίδο συμπέρασμα σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «με την επίμαχη απόφασή σας, δεν ζητάτε τίποτα άλλο από την κατάργηση των ΚΕΠ».

Στην επιστολή της η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ειδικότερα πως:

Α. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 31 του ν. 3013/2002 τα ΚΕΠ συστήνονται σε επίπεδο Δ/νσης, Τμήματος ή Αυτοτελούς Γραφείου του οικείου Δήμου με βάση πληθυσμιακά κριτήρια. Η συγκρότησή τους σε αυτόνομες Δ/νσεις διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους και τη μη αλλοίωση του χαρακτήρα τους και της παροχής ομοιογενούς εξυπηρέτησης χωρίς να εμπλέκονται στη λειτουργία τους διοικητικές αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών των Δήμων.

Β. Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του κλάδου ΔΥΠ έχουν συσταθεί σε επίπεδο εκάστοτε ΚΕΠ εν αντιθέσει με τις λοιπές οργανικές μονάδες των Δήμων στους οποίους οι οργανικές θέσεις είναι συστημένες σε επίπεδο Δήμου.

Με τον τρόπο προσαρμόζεται η λειτουργία εκάστου ΚΕΠ στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής στην οποία έχει την έδρα του και διευκολύνεται ο προγραμματισμός του Υπουργείου στην ένταξη διαδικασιών βάσει του φόρτου που αυτές αναμένεται να επιφέρουν με βάσει το είδος της διαδικασίας και των χαρακτηριστικών του πληθυσμού που αναμένεται να εξυπηρετηθεί.

Γ. Η μετακίνηση του μόνιμου προσωπικού των ΚΕΠ είτε μεταξύ υπηρεσιών του Δήμου είτε σε διαφορετικό αντικείμενο δεν επιτρέπεται με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (ΔΥΠ).

Τα ΚΕΠ λειτουργούν, επειδή υφίσταται συστηματικό και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους, και το οποίο τα έχει καταστήσει κοινωνικά αποδεκτό θεσμό παροχής υπηρεσιών δημόσιου χαρακτήρα και ο οποίος έχει καταξιωθεί στην κοινωνική συνείδηση.

Επομένως, αν πλέον των στρεβλώσεων που υφίστανται ενίοτε τα ΚΕΠ, από τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία των ΚΕΠ, ζητείται με την 48η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και η κατάργηση του ήδη υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, τότε δεν θα έχουμε ΚΕΠ και αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Δείτε εδώ την επιστολή της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Δείτε εδώ της επιστολή της ΠΟΣΕΚΕΠ