Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Τι είναι το κλιματικό άγχος και πως αντιμετωπίζεται

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι προφανείς σε πολλές πτυχές της ζωής μας και φαίνεται πως επηρεάζουν ακόμα και την ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως “κλιματικό άγχος” ή “οικολογικό άγχος”, ανησυχεί πολλούς ανθρώπους για το μέλλον του πλανήτη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2023, όπου το 77% των Ευρωπαίων πολιτών δήλωσε αυτή την ανησυχία. Το κλιματικό άγχος προκύπτει από το φόβο για τις επιπτώσεις των αλλαγών στο περιβάλλον και το τί θα συμβεί στο μέλλον. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση και να ενεργήσουμε για τη διατήρηση του πλανήτη και της ψυχικής μας ευημερίας.

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Το κλιματικό άγχος φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τους νέους. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες που οργάνωναν διαδηλώσεις για το κλίμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, διαπιστώθηκε ότι χιλιάδες παιδιά και νέοι από 10 χώρες ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή. Πάνω από το 45% ανέφερε ότι οι συναισθηματικές τους αντιδράσεις στην κλιματική αλλαγή έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Κάποια από τα συμπτώματα του κλιματικού άγχους περιλαμβάνουν αυξημένη αγωνία, δυσκολίες στον ύπνο, ψυχολογικές αλλαγές και δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης

Το άγχος για το κλίμα μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ανήμποροι, σαν να μην μπορούμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Το κλειδί για να διαχειριστούμε αυτό το άγχος είναι να συμμετέχουμε στην αναζήτηση λύσεων.

Η δράση για το κλίμα δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά ατομική. Πρέπει να είναι συλλογική, καθώς μας βοηθά να νιώθουμε συνδεδεμένοι και να επιτυγχάνουμε περισσότερα.

Ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης του άγχους είναι η επαφή με τη φύση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η παραμονή σε περιβάλλοντα με πράσινο μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος.

Αφιερώστε χρόνο στην ενημέρωση για τις αιτίες και τις λύσεις του προβλήματος.

Αναγνωρίζοντας το άγχος μας και προσπαθώντας να το αντιμετωπίσουμε, μπορούμε να το μετατρέψουμε σε κίνητρο για την αλλαγή της αντίληψής μας για το περιβάλλον και για να ασκήσουμε πιέσεις σε όσους φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η ευφυΐα των σκύλων: Μέχρι και 250 λέξεις μπορούν να μάθουν

Ο σκύλος μπορεί να αποκτήσει την ευφυΐα  ενός δίχρονου παιδιού σύμφωνα με τους ειδικούς. Πολλές μελέτες έχουν γίνει γύρω από αυτό το θέμα, και σε...

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Συχνότερη αιτία είναι η άνοια η οποία αγγίζει το 60-70% των περιστατικών, της νόσου Αλτσχάιμερ που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει αντίκτυπο στον...

Άδωνις Γεωργιάδης: Σε ένα χρόνο η Ελλάδα θα είναι από τις πιο προηγμένες χώρες στην ψηφιακή υγεία σε όλη την Ευρώπη

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Το μέλλον της...

Προειδοποίηση ΕΟΦ: Επικίνδυνα σκευάσματα για ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή να κάνουν χρήση των προϊόντων EPIMEDYUM EXTRAKTLI MACUN PLUS και BLACK RHINO EPIMEDYUMLU BITKISEL...