Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ταραγμένα νερά για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Ποιοι είναι οι επίδοξοι διάδοχοι του Ανδρουλάκη

Οι αναπροσανατολισμοί στον χώρο του ΠΑΣΟΚ έχουν φέρει στο φως πολλές φιλοδοξίες για την ηγεσία, καθώς οι διάδοχοι αναζητούν την ευκαιρία να αναδειχθούν. Εκτός από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που δηλώνει πως δεν έχει αμφισβητήσεις για την ηγεσία, υπάρχουν και άλλα ονόματα που εξετάζουν την πιθανότητα να αναλάβουν τον ρόλο αυτόν.

Παράλληλα με τον Κωνσταντινόπουλο, πιθανοί υποψήφιοι που εξετάζουν τις επιλογές τους ή που έχουν πιέσεις να κατέβουν περιλαμβάνουν τους: Παύλο Γερουλάνο, Μιχάλη Κατρίνη, Μανώλη Χριστοδουλάκη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλο Χρηστίδη, και Χάρη Δούκα. Η δυναμική αυτή δείχνει το ενδιαφέρον και τον ανταγωνισμό που επικρατεί μέσα στο κόμμα, καθώς η προοπτική εκλογών και οι αλλαγές στο πολιτικό τοπίο προσφέρουν ευκαιρίες για ανανέωση και αναδιάρθρωση.

Η συζήτηση για την ηγεσία έχει ξεκινήσει, αλλά είναι αβέβαιο εάν θα επιταχυνθεί, καθώς οι δυναμικές εντός του κόμματος παίζουν κρίσιμο ρόλο. Προς το παρόν, οι εσωκομματικοί συνδυασμοί φαίνεται να στρέφονται προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του Ανδρουλάκη. Αυτό δείχνει ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, οι δυνάμεις εντός του κόμματος κλίνουν προς την υποστήριξη της πιθανής του ηγεσίας. Ωστόσο, η εξέλιξη της κατάστασης παραμένει αβέβαιη και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στους εσωκομματικούς συσχετισμούς στο μέλλον.

Αναστάτωση έφερε στο ΠΑΣΟΚ η κίνηση Κωνσταντινόπουλου

Η κίνηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου αποτέλεσε πράγματι ένα είδος εσωτερικού ανασύνταγματος για το ΠΑΣΟΚ. Προτείνοντας την επισπευσμένη διεξαγωγή των εκλογών και την επιλογή ενός νέου ηγέτη από τη βάση, απευθύνει έμμεσα ένα κάλεσμα για αλλαγή και ανανέωση εντός του κόμματος.

Η ανάλυσή του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναδεικνύει την ανάγκη για μια ισχυρή ανανέωση, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε πολιτική κατεύθυνση και οργανωτική δομή. Ο Κωνσταντινόπουλος αναφέρει «ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση» και προσθέτει ότι το κόμμα χρειάζεται μια ισχυρή επανεκκίνηση, κάνοντας λόγο για «restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!».

«Ζητώ λοιπόν άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων» αναφέρει και καταλήγει: «Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια. Όχι με υπεκφυγές, αλλά με πραγματική προοπτική.  Μόνο τότε θα δούμε καθαρά πλέον το μέλλον της παράταξης. “ΚΚΕ του Κέντρου” ή κυβερνητική πρόταση που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και θα γίνει πλειοψηφία».


Η επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου


Αθήνα, 12 Ιουνίου 2024

Αγαπητέ Γραμματέα

Φίλες και Φίλοι του Πολιτικού Συμβουλίου

Λίγες μέρες μετά τις Ευρωεκλογές, αποφάσισα να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σας για το μέλλον της παράταξης.

Χωρίς προσωπικό άγχος για το μέλλον, αλλά με αγωνία για την παράταξη.

Τα μηνύματα των Ευρωεκλογών ήταν ξεκάθαρα προς όλους.

  • Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν πέτυχε το στόχο της, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε γι’ αυτήν μήνυμα αποδοκιμασίας για τις πολιτικές και τις συμπεριφορές της. Την κρατά ζωντανή ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πείσει τον κόσμο.
  • Το κόμμα του κ. Κασσελάκη, που μετά την αποχώρηση στελεχών δημοσκοπικά έπιανε μονοψήφιο ποσοστό, κατέγραψε στις ευρωεκλογές ποσοστό 14,9% έχοντας ένα διαφορετικό πολιτικό ακροατήριο που καμία σχέση δεν έχει με τον προοδευτικό χώρο.
  • Η ακροδεξιά στο σύνολό της ξεπερνάει σε ποσοστά το δεύτερο κόμμα “εγκλωβίζοντας” 700.000 ανθρώπους, και ετοιμάζεται να ακολουθήσει το δρόμο των άλλων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, προς την εξουσία.

Η παράταξη έδωσε μία ακόμα κρίσιμη εκλογική μάχη. Και την έδωσε με ένα καθαρό πολιτικό διακύβευμα: ότι το ΠΑΣΟΚ -αρνούμενο να εγκλωβιστεί στην πολιτική περιχαράκωση ενός κόμματος διαμαρτυρίας ή στείρου αρνητισμού, δηλαδή να μετατραπεί σε ένα «ΚΚΕ του κέντρου», όπως εύστοχα είχε επισημάνει ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης- επιδιώκει προοπτικά, και με ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, να κοιτάξει στα μάτια τη ΝΔ και να αντιπαραβάλει μια πειστική εναλλακτική αντιπρόταση διακυβέρνησης του τόπου.

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή ανάλυση των ποσοστών από το 2015:

Τον Ιανουάριο του 2015 στις Εθνικές Εκλογές η παράταξή μας λαμβάνει 4,7% (με 290.000 ψήφους) και όλοι μιλούν για το τέλος του ΠΑΣΟΚ.

Όμως στις Εθνικές Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 λαμβάνει 6,3% (με 342.000 ψήφους, δηλαδή με 52.000 περισσότερες ψήφους).

Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 το ΠΑΣΟΚ με 8,1% αύξησε τους ψηφοφόρους κατά 115.000 σε σχέση με το 2015 σε 458.000 (αύξηση της τάξης του 34%) όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 145.000 ψηφοφόρους, ενώ και η Νέα Δημοκρατία αύξησε μαζικά τους ψηφοφόρους της κατά 725.000, φτάνοντας τα 2.250.000 ψηφοφόρους.

Στις εκλογές του 2023 είχαμε εκ νέου αύξηση που επιβεβαιώνει τη σταθερά ανοδική πορεία της παράταξης, αφού πήραμε πάλι διψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο, οι 160.000 επιπλέον ψηφοφόροι τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με το 2019 υπολείπονται πολύ έναντι των 851.000 ψηφοφόρων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και των 136.000 που έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία, που συνολικά αθροίζουν 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά προβληματικό ότι στις Ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ έχασε 168.000 ψηφοφόρους.

Όταν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν το 50% των ψηφοφόρων τους, περίπου 2 εκατομμύρια.

Η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους από τα 2,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους του Μαΐου 2023.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 592.000 ψηφοφόρους από το 1 εκ. 184 χιλιάδες ψηφοφόρους του Μαΐου 2023.

Η οριακή άνοδος με 0,95% δεν υποτιμάται από κανέναν. Όμως δε δείχνει σε καμία περίπτωση τάση που θα αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά.

Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση υπό τη σημερινή ηγεσία που τα αστικά κέντρα έχουν την ίδια εικόνα ως προς τα ποσοστά.

Η παρέμβαση των κομμάτων στα αστικά κέντρα γίνεται κυρίως μέσω της κεντρικής πολιτικής εικόνας που εκπέμπεις και δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο οργανωτικά. Έχει μεγάλη σημασία η καμπάνια, το σύνθημα και σε ποια μέσα το αναπαράγεις.

Ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση, στις Ευρωεκλογές, δεν επετεύχθη. Το μεγάλο διακύβευμα παραμένει;

Φυσικά. Είναι πολιτική υποχρέωση όλων των προοδευτικών πολιτών, όλων των ενεργότερα εμπλεκόμενων στελεχών, και ακόμα περισσότερο των συγκροτημένων και με ιστορικό πολιτικό φορτίο χώρων, όπως το ΠΑΣΟΚ, να εξακολουθούν να επιμένουν ότι:

  • Οι Έλληνες, η πατρίδα και η δημοκρατία μας αξίζουν μία διαφορετική σε πρόσημο και προτεραιότητες αντιπρόταση διακυβέρνησης.
  • Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, η συντεταγμένη μετεξέλιξη των πολιτικών συστημάτων της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρώπης, αναδεικνύοντας σε κυρίαρχες δυνάμεις αυτές της ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και του ευρωσκεπτικισμού, να συντελεστεί με εμφατικό τρόπο και στη χώρα μας. Δεν θα αφήσουμε απέναντι στη δεξιά να βρεθεί η ακροδεξιά, και για αυτό δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η παράταξη πρέπει να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο και να μην τον σπαταλήσει έως τις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας το 2025. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη διεύρυνση στο χώρου της κεντροαριστεράς.

  • Η διεύρυνση και η ένωση δυνάμεων στο χώρο της κεντροαριστεράς πρέπει να έχει χαρακτηριστικά βάσης που θα την ενώνουν. Προοδευτικές και πατριωτικές πολιτικές.
  • Η διεύρυνση δεν είναι πρόσθεση αριθμών, ποσοστών ή βουλευτών, που θα έρχονται σε αντίθεση με τη νωπή λαϊκή βούληση.
  • Για να πετύχει, πρέπει να κινείται βάσει αρχών και αξιών. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστεί ως μία συμφωνία «καρεκλών».

Ξεκαθαρίζω ότι για εμένα ο κ. Κασσελάκης δεν έχει σχέση με τον χώρο της κεντροαριστεράς. Υπάρχουν όμως δεκάδες στελέχη σε κεντρικό επίπεδο και χιλιάδες στη βάση που θα μπορούσαμε να «περπατήσουμε» μαζί. Κυρίως όμως είναι τα πάνω από 2 εκ. πολιτών που δεν πήγαν να ψηφίσουν και είναι ο κόσμος του κέντρου, μέχρι την ανανεωτική αριστερά.

Όλα αυτά, για να γίνουν, χρειάζονται καθαρές λύσεις, αλλά και ηγεσία που να έχει χρόνο μπροστά της.

Ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν στελέχη, που καλώς υπάρχουν, και έχουν φιλοδοξίες να ηγηθούν στο ΠΑΣΟΚ και στην Κεντροαριστερά. Συνέβαινε στο παρελθόν, συμβαίνει και τώρα. Γνωρίζουμε οτι μια μακρά προεκλογική περίοδος θα δημιουργούσε εσωστρέφεια.

Με την πρότασή μου, η ηγεσία που θα επιλεγεί θα έχει μπροστά της όλο το χρόνο να προχωρήσει τις διεργασίες με νωπή τη λαϊκή βούληση.

Θα ήθελα να θυμίσω το παράδειγμα της Φώφης Γεννηματά που εξελέγη τον Ιούλιο του 2015 και στην προσπάθεια να μεγαλώσει την παράταξη έθεσε την εντολή της μετά από 2 χρόνια τον Νοέμβριο του 2017 στη διάθεση των πολιτών, με τη συμμετοχή τότε και του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είχε ένα θετικό, για την εποχή αποτέλεσμα, 6,29%, από το 4,6%.

Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να μην αφήσουμε να λιμνάσουν τα νερά και να μη βαλτώσουμε.

Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων.

Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!

Φίλες και φίλοι

Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια. Όχι με υπεκφυγές, αλλά με πραγματική προοπτική. Μόνο τότε θα δούμε καθαρά πλέον το μέλλον της παράταξης. «ΚΚΕ του Κέντρου» ή Κυβερνητική πρόταση που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και θα γίνει πλειοψηφία.

Η επιλογή είναι στα χέρια μας

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Η αντίδραση Ανδρουλάκη


Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε την πρόταση, με ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, στην οποία τονίζεται ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το καταστατικό. Οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ άφηναν μάλιστα αιχμές κατά της κίνησης του βουλευτή του κόμματος, κάνοντας λόγο για «επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων» και πρόσθεταν με νόημα: «Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια να χαθεί σε λίγες μέρες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη

Θετικός ο Γερουλάνος στην αλλαγή ηγεσίας

Ο Παύλος Γερουλάνος αποδέχτηκε θετικά την πρωτοβουλία του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, περιγράφοντάς την ως “καλοδεχούμενη”. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αν και οι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό είναι πιθανό.

Πιθανή υποψηφιότητα του Μανώλη Χριστοδουλάκη

Πηγές αναφέρουν ότι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα να δηλώσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, συμφωνώντας με την πρωτοβουλία του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Αναμένεται να κάνει την τελική απόφασή του στις επόμενες ημέρες.

Μιλένα Αποστολάκη: Μας προβληματίζει όλους το αποτέλεσμα


Σε δήλωσή της, η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής Βόρειου Τομέα και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει:

«Η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους. Ψηφοφόρους, κόμμα, φίλους, στελέχη, αλλά και όσους προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ ακόμη κι εάν δεν το ψήφισαν. Ο κόσμος περιμένει από εμάς να γεννήσουμε ξανά την ελπίδα και να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ η προοδευτική πολιτική λύση απέναντι στα πολλαπλά αδιέξοδα που βιώνουν οι πολίτες από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Απαιτείται, τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις».

Κατρίνης: Ανασύνθεση και διεύρυνση της παράταξης

Ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, αναφέρει: «Το ζητούμενο είναι να γίνει άμεση και ανοικτή πολιτική συζήτηση για την ανασύνθεση και διεύρυνση της παράταξης που θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι θέμα ανθρωποφαγίας, αν και τα πρόσωπα παίζουν ρόλο».

Πιθανή η υποψηφιότητα Χρηστίδη


Ο Παύλος Χρηστίδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν μπορώ να μπω σε διαδικασία που πληγώνει τον κόσμο της παράταξης και μετατρέπει τη στεναχώρια και απογοήτευση των φίλων του ΠΑΣΟΚ σε οργή» αναφέρει. Εξάλλου, ο ίδιος μιλάει για restart της παράταξης από το 2021 με πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς και προσωπικούς εγωισμούς.

Ζήτημα ηγεσία κι από την Νάντια Γιαννακοπούλου


Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έθεσε και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Τη Δευτέρα, σε ερώτηση για το εάν τίθεται θέμα αρχηγού, η κυρία Γιαννακοπούλου είχε δηλώσει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «οφείλουμε να τα συζητήσουμε όλα. Όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα».

Νίκος Παπανδρέου: Εκλογή ηγεσίας τώρα

Ο πρώτος σε σταυρούς από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, Νίκος Παπανδρέου σε άρθρο του στο protothema αναφέρεται στο πολιτικό αποτέλεσμα «την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα» και τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, τον λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Τέλος, απορρίπτει τα αιτήματα για συνένωση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δύο λάθη δεν αθροίζουν σε ένα σωστό». «Φοβούμαι ότι η πολυδιαφημιζόμενη ένωση κομμάτων είναι το άθροισμα επιμέρους προσωπικών στρατηγικών. Και ως τέτοια θα είναι αλυσιτελής και μελλοθάνατη, αν δεν προηγηθεί σοβαρός διάλογος με βάση κοινές αξίες και σοβαρό πολιτικό όραμα. Πολιτικές συμφωνίες γίνονται με βάση συγκεκριμένους στόχους, όχι ως διαχείριση αμοιβαίας εκλογικής αποτυχίας».

Το άρθρο του Νίκου Παπανδρέου

Αναμένονται δηλώσεις από τον Χάρη Δούκα

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προβληματίζεται έντονα και σκέπτεται τις επόμενες κινήσεις του. Τα χαρτιά του αναμένεται να ανοίξει δημοσίως σε συνέντευξή του σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα αυτή την Κυριακή.

Πάνας: Αυθεντική η αγωνία Κωνσταντινόπουλου


«Σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα, ή αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος», τόνισε ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, μιλώντας στο Talk Radio, χαρακτηρίζοντας «αυθεντική αγωνία» τα όσα περιγράφει στην επιστολή του ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Όσα προβλέπονται από το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ


Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, που επικαλέστηκαν οι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, ορίζει ότι η εκλογή προέδρου έχει οριστεί για τον Οκτώβριο 2025.

«Ο πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται άμεσα από τη βάση τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο)».

Παράλληλα, προβλέπει: «Ανάμεσα στα Τακτικά Συνέδρια μπορεί να συγκληθεί Έκτακτο ή Διαρκές Συνέδριο. Η σύγκληση γίνεται είτε α) με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπειτα από αίτημα του 1/3 των μελών της ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή αίτημα του 20% των μελών του φορέα, είτε β) εφόσον το ζητήσει το 40% των μελών του φορέα, είτε γ) με απόφαση προέδρου».

Είναι πιθανό να προσπαθήσουν οι στελέχη που άνοιξαν το θέμα να οδηγήσουν τη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή με σκοπό τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου. Ωστόσο, οι εσωκομματικοί δυναμισμοί παραμένουν υπό τον έλεγχο του Ανδρουλάκη. Παρ’ όλα αυτά, η έναρξη της συζήτησης δείχνει ότι η εσωστρέφεια είναι παρούσα και αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Χάρις Δούκας: Αν εκλεγώ θα είμαι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Χάρης Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, μίλησε για την παραμονή του στην θέση του δημάρχου ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Νέος εξοπλισμός στα πλοία για την πρόσβαση  των  ΑμεΑ, εγκύων και ηλικιωμένων

Με νέο εξοπλισμό θα πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, εγκύων και ηλικιωμένων.

Για γέλια και για κλάματα: Αποβίβαση τουριστών όχι στην προβλήτα αλλά μέσα στην θάλασσα

Απίστευτες εικόνες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας όταν πλοίο στην παραλία Μπάλου Κισάμου Χανίων,  έκανε αποβίβαση τουριστών μέσα στην θάλασσα. Είναι από αυτές τις εικόνες που βλέπει κανείς και δεν ξέρει τι να κάνει “ να βάλει τα γέλια ή τα κλάματα“.

Επιμένει ο καύσωνας – Πού θα δείξει 42 βαθμούς το θερμόμετρο

Καμίνι η χώρα. Η θερμοκρασία για περισσότερες από δέκα ημέρες θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, με το θερμόμετρο να φτάνει σε πολλές περιοχές και του 42 βαθμούς κελσίου, δημιουργώντας πολύ έντονη θερμική επιβάρυνση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, μέτρα προφύλαξης και ειδικά των ευάλωτων ατόμων για την αντιμετώπιση του καύσωνα, συστήνει το υπουργείο Υγείας.