Η κυβέρνηση επαναφέρει το νομοθετικό έργο με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος, καθώς η Βουλή επανεκκινεί τις εργασίες της μετά την περίοδο ανάπαυλας λόγω των ευρωεκλογών.

Σήμερα (13.6) στην Ολομέλεια αναμένεται να εγκριθεί η σύμβαση για την υποπαραχώρηση του λιμένα Καβάλας και να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα και τα τέλη κυκλοφορίας. Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης προωθεί έναν “μπλε φάκελο” με 12 σημαντικά νομοσχέδια που θα τεθούν σε ψηφοφορία έως το τέλος του καλοκαιριού. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ετοιμάσει τα αναγκαία νομοθετικά κείμενα για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, την ενθάρρυνση των δημόσιων υπαλλήλων και την αναθεώρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, παρά τον ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Πριμ παραγωγικότητας

Το νομοθετικό έργο του υπουργείου Εσωτερικών επεκτείνει το σύστημα κινήτρων για τους δημόσιους υπαλλήλους, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οι υπάλληλοι που επιτυγχάνουν τους στόχους θα λαμβάνουν χρηματική ανταμοιβή έως και το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.

Επίσης, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει την εναρμόνιση των χρηματοδοτικών εργαλείων και διατάξεων μεταξύ των εθνικών και ευρωπαϊκών πηγών. Παράλληλα, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προετοιμάζει το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάσεις όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η παράβαση ερυθρού σηματοδότη.

Τέλος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προβλέπει τη θέσπιση νέων τύπων αδειών πρόσβασης στην αγορά εργασίας, με στόχο την ενίσχυση της Ελλάδας ως διεθνούς κέντρου ακαδημαϊκής έρευνας και επενδύσεων.

Ο κατάλογος των προτεινόμενων νομοσχεδίων περιλαμβάνει τα εξής:

– Τροποποίηση του π.δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας» (Α΄ 8) – Μεταφορά διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια – Ρυθμίσεις για πιλοτική ή κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας – Άλλες διατάξεις για τη διοικητική δίκη». Υπουργείο Δικαιοσύνης

– «Θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων». Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης

– «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή». Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

– Πριμ παραγωγικότητας 15% σε δημόσιους υπαλλήλους. Υπουργείο Εσωτερικών

– Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

– Ρυθμίσεις για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων.

– Ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο θα αναβαθμίζει και την εκκλησιαστική εκπαίδευση

– Πλαίσιο περαιτέρω απλοποίησης των αδειοδοτήσεων στον Τουρισμό.

– Δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και τις απαλλοτριώσεις

– Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

– Talent Visa και Tech Visa

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις