Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Συντάξεις χηρείας: Κίνδυνος για νέο «κύμα» αναδρομικών λόγω των περικοπών

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται στο υπουργείο Εργασίας με στόχο να δώσουν οριστικά λύση στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περίπου 9.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας. Μια σειρά διατάξεων που ισχύουν από το μακρινό παρελθόν μέχρι και σήμερα προκαλούν σοβαρό πλήγμα σε χιλιάδες δικαιούχους, καθώς μετά την τριετία χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%).

Η συγκεκριμένη περικοπή πλήττει ήδη τους δικαιούχους του δημοσίου και του ΟΓΑ, ενώ ο κίνδυνος να επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ήταν μέχρι πρόσφατα ορατός.

Το Δίκτυο των Συνταξιούχων έχει και επισήμως ζητήσει από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσουν, ώστε να παραμείνει η καταβολή των συντάξεων χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών, εφ’ όρου ζωής του κάθε δικαιούχου. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι μετά τις ευρωεκλογές οι πιέσεις για να αλλάξουν οι διατάξεις που θίγουν τις συντάξεις χηρείας θα αυξηθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα «αμβλύνει τις γωνίες» του άδικου νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει δύο προτάσεις. Η πρώτη προβλέπει ο δικαιούχος να επιλέγει τη σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι θα μπορεί να επιλέξει την μείωση στη μικρότερη σύνταξη που λαμβάνει. Για παράδειγμα, έστω ότι ένας συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη 480 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή εισπράττει μηνιαίως και σύνταξη χηρείας ύψος 750 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα η περικοπή στο ποσό της σύνταξης χηρείας θα φτάσει τα 375 ευρώ. Αν, όμως, εφαρμοστεί η εναλλακτική πρόταση που εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας, ο εν λόγω συνταξιούχος θα μπορεί να εφαρμόσει την περικοπή 50% στη χαμηλότερη σύνταξη του, δηλαδή στο ποσό των 480 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο το «ψαλίδι» θα ανέλθει σε 240 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας είναι η μετατόπιση της «περικοπής» στη «βάση» της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι θα περικόπτεται μόνο η εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι η αναλογική.

Κίνδυνος για νέο «κύμα» αναδρομικών

Την ίδια ώρα, νομικοί κύκλοι κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι αν το θέμα δεν ρυθμιστεί άμεσα από το υπουργείο Εργασίας θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις και μπαράζ διεκδικήσεων από τους θιγόμενους μέσω των δικαιοσύνης.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος εκτός από τα αναδρομικά που θα κληθεί πιθανώς να καταβάλει στους συνταξιούχους για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις – εφόσον φυσικά οι απόμαχοι της δουλειάς δικαιωθούν από τα ανώτατα δικαστήρια το Φθινόπωρο- θα πρέπει να διαχειριστεί και ένα νέο κύμα αναδρομικών προς τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας.

«Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αν δεν υπάρξει σχετική μέριμνα από το υπουργείο Εργασίας, το κράτος θα κληθεί να επιστρέψει τα ποσά τα οποία καταβλήθηκαν , χωρίς δική τους ευθύνη και αφορούν πολλά έτη και μάλιστα από τον Οκτώβριο του 2020. Από την άλλη πλευρά, αν δεν επιστραφούν δικαιολογημένα, οι συνταξιούχοι λόγω χηρείας Δημοσίου και ΟΓΑ θα προβάλλουν έντονες και δίκαιες διαμαρτυρίες και θα επιδιώξουν την επιστροφή των δικών τους κρατήσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης» σημειώνει στον Flash η δικηγόρος Μαργαρίτα Κάρδαρη.

Πηγή flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Προπληρωμένη Κάρτα: Νέα μέθοδος πληρωμής για τα επιδόματα

Η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει από το τέλος του 2024 και τις αρχές...

Μείωση 50% στις συντάξεις χηρείας και στον ιδιωτικό τομέα

Η χορήγηση παροχών σε δικαιούχους από τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά από τρία χρόνια (από 70% σε 35%), όπως προβλέπεται...

e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 700 ιατρούς στα ΚΕΠΑ

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, σε συνέχεια της από 24/4/2024 «πρόσκλησης για την ένταξη 700 νέων ιατρών στο μητρώο του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) του Κέντρου...

Συντάξεις Ιουλίου 2024: Ημερομηνίες πληρωμής

Από την επόμενη Τρίτη, 25 Ιουνίου, οι συντάξεις του Ιουλίου θα καταβληθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Την 25η/6/2024, Τρίτη, θα πληρωθούν οι συντάξεις από...