«Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες, γιατί θα καθορίσουν πόσο ισχυρή θα είναι η φωνή της Ελλάδας τα επόμενα 5 χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, το πρωί της Παρασκευής 31/05.

«Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να προσέλθει στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν πιο ισχυρή», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, καλώντας τους πολίτες να μην απέχουν από τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

«Είναι μια εθνική κάλπη. Όσο πιο δυνατή είναι η ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο πιο εύκολα θα περάσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στο εσωτερικό», ανέφερε. «Οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να κριθούμε για αυτά που έχουμε κάνει», συμπλήρωσε.

Το ζήτημα της ακρίβειας

«Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι εντονότερο λόγω της 10ετούς κρίσης που προηγήθηκε. Τον τελευταίο μήμα υπάρχει μια βελτίωση. Αυτό που διεκδικούμε είναι η διαφάνεια στις τιμές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι εστάλη τώρα λόγω των ευρωεκλογών.

«Θέλω να θέσω την πρόεδρο της Κομισιόν, την οποία στηρίζουμε ανεπιφύλακτα, προ των ευθυνών της για την επόμενη 5ετια. Μου κάνει εντύπωση πώς μια πρωτοβουλία με εθνικό χαρακτήρα αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από την αντιπολίτευση. Γιατί να μην συμφωνήσουμε να πάμε στις Βρυξέλλες με μια εθνική γραμμή; Εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε μια πρωτοβουλία έχει εθνικό και όχι κομματικό χαρακτήρα. Ρωτάω: αν συμφωνούν οι πολίτες με μια τέτοια πρωτοβουλία ποιο κόμμα εμπιστεύονται για την επόμενη ημέρα να το κάνει;», αναρωτήθηκε.


Για τον μειωμένο ΦΠΑ, ανέφερε ότι «στοιχίζει πολλά στα δημόσια ταμεία. Όσοι ζητούν από την κυβέρνηση να τον μειώσουν, θα ήταν καλό να μας δώσουν αντίμετρα».

«Όταν μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ που είναι ανταγωνιστική αγορά, είδαμε μείωση στις τιμές; Όχι. Θα μου πείτε, τι θα κάνουμε με τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ που λήγει στις 30 Ιουνίου. θα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι αυξήθηκε η πρώτη ύλη. Το βέβαιο είναι ότι αν αυξήσουμε τον ΦΠΑ στον καφέ θα αυξηθούν οι τιμές. Αν υλοποιούσαμε έστω και ένα μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπαίναμε αυτομάτως σε επιτήρηση. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό», συνέχισε.

«Δώσαμε μεγάλη στήριξη στην κοινωνία την εποχή του κορονοϊού. Τώρα επανερχόμαστε στην εποχή της δημοσιονομικής κανονικότητας. Όποιος ξεφύγει από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, θα μπει σε επιτήρηση», επισήμανε.

Αναφερόμενος στις συντάξεις, τόνισε ότι δεν μπορούμε να τις αυξήσουμε δια μαγείας. «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, για να στηρίξουμε τους συνταξιούχους, Δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις συντάξεις περισσότερο αυτή τη στιγμή. Τα επιδόματα αποδεικνύουν ότι η κοινωνική μας πολιτική απευθύνεται στους ασθενέστερους», πρόσθεσε.

Για την αύξηση του κόστους ζωής, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα, για να την αντιμετωπίσει, όπως είναι μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

«Παίρνουμε μέτρα, για να αυξήσουμε τη φορολογική συμμόρφωση και να μειώσουμε τη φορολογία», υπογράμμισε.

Σχετικά με το κόστος των ενοικίων, είπε ότι είναι ένα ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», η Golden Visa στοχεύουν στο να μπουν περισσότερα σπίτια στην αγορά, για να αυξηθεί η προσφορά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

«Η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε και ο στόχος μου είναι να συγκλίνουμε γρηγορότερα με την Ευρώπη και αυτό θα γίνει αν συνεχίσουμε με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία, είπαμε θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Συνδέσαμε ή όχι τα POS με τις ταμειακές μηχανές. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπαμε ότι δεν μπορεί να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό αλλά είπαμε ότι αν πιστεύει ότι αδικείται μπορεί να προσφύγει. Μειώσαμε 50 φόρους την πρώτη 4ετια, ξεχνάτε τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο για την γονική παροχή. Όλα αυτά είναι μειώσεις φόρων συμμαζεύοντας και τα δημοσιονομικά», ανέφερε.


Οι ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Νέα Δημοκρατία έχει ως στόχο το 33% στις ευρωεκλογές.

Σχετικά με την επιστολική ψήφο, επεσήμανε ότι ο στόχος είναι η εκμετάλλευσή της και στις εθνικές εκλογές.


Το δημογραφικό

«Πολλά έμμεσα μέτρα βοηθούν τις οικογένειες ένα ή και δύο παιδιά, όπως το πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς”», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το δημογραφικό σχετίζεται και με τη γήρανση «Είμαι πολύ περήφανος για το ότι δεν κόβονται πλέον οι συντάξεις των συνταξιούχων που εργάζονται», τόνισε.


Τα εθνικά ζητήματα

«Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια της συζήτησης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο», ανέφερε, μιλώντας για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

«Δεν συζητάμε κανένα άλλο θέμα με την Τουρκία που έχει ορισθεί από διεθνείς συνθήκες», συμπλήρωσε, λέγοντας πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο.


Οι επιτυχίες των ελληνικών ομάδων

«Χαίρομαι ως Έλληνας πρωθυπουργός για τις επιτυχίες όλων των ελληνικών ομάδων, καθώς και για το ότι διοργανώσαμε άψογα τον τελικό του Conference League», τόνισε ο πρωθυπουργός. Για τον τελικό του Κυπέλλου, είπε πως κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται στο ΟΑΚΑ.


Τα Τέμπη

Όσον αφορά στην υπόθεση των Τεμπών, ανέφερε ότι είναι στα χέρια της δικαιοσύνης.

«Το αίτημα της κοινωνίας είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη και όχι η εργαλειοποίηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «όποιος συγγενής θύματος έχει ζητήσει να μου μιλήσει, το έχω κάνει».


Ανασχηματισμός

Για το 41% που απέσπασε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές, είπε ότι δεν είναι λευκή επιταγή. «Κρίνω και ζητήματα χαρακτήρα υπουργών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, έρχεται restart μετά τις ευρωεκλογές.

mhtsotakis_ston_ant1_sunedeuksi6239419-001
mhtsotakis_ston_ant1_sunedeuksi6239423-003
mhtsotakis_ston_ant1_sunedeuksi6239422-002
mhtsotakis_ston_ant1_sunedeuksi6239427-004
mhtsotakis_ston_ant1_sunedeuksi6239428-005


Δείτε ΕΔΩ την συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Παιανία, όπου θα επισκεφθεί τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και θα συναντηθεί με πολίτες.