Απάντηση έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στους χαρακτηρισμούς που δέχεται από αντίπαλα κόμματα για τον ΣΥΡΙΖΑ περί “τραμπισμού” και “life style πολιτικής”. Ο Στέφανος Κασσελάκης αντέδρασε χαρακτηρίζοντάς τα ως “πολύ αδύναμα επιχειρήματα”. Επιπλέον, επεσήμανε ότι “εάν η κινηματικότητα και η ανεξαρτησία του ΣΥΡΙΖΑ πετύχει, χαλάει η σούπα σε όλη την πολιτική στην Ελλάδα”.

Μιλώντας στην εκπομπή «ONE TALK» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «Υπάρχει κρίση πολιτικής ηγεσίας-ηγετικότητας στη χώρα μας. Προτάσεις, ιδέες, θέσεις κοστολογήσεις, οικονομετρία έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Για ποιο λόγο η Ελλάδα, το 10ο μέλος της ΕΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981, η πρώτη φτωχή χώρα που έγινε μέλος, τόσα χρόνια μετά, είναι δεύτερη από τον πάτο με τη Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη; Για ποιο λόγο δεν έχουμε πετύχει σύγκλιση ποτέ στην ιστορία μας; Να σας πω γιατί; Δεν είναι επειδή δεν υπάρχουν θέσεις και ιδέες. Είναι επειδή υπάρχει κρίση πολιτικής ηγετικότητας. Και θα υπάρξει μια νέα σχέση πολιτικών και πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η τοποθέτησή του για το Παλαιστινιακό

Ο κ. Κασσελάκης προτείνει να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος. Όσον αφορά τα σχόλια που δέχτηκε για τη Χαμάς, επισημαίνει τη σημασία του “ανθρωπιστικού έργου” που επιτελεί αυτή «θα μπορούσε να το κάνει η Δύση μαζί με αντιτρομοκρατικό έργο έτσι ώστε να μπορεί να τελειώνει αυτή η ιστορία με τη Χαμάς και να μπορέσει η Παλαιστίνη να έχει και μια πορεία ειρήνης, δύο κράτη το ένα δίπλα από το άλλο, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάση των συνόρων του 1967».

Σχετικά με τις επιπτώσεις μιας αναγνώρισης στις σχέσεις με το Ισραήλ, κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορείς να βάζεις την ανθρώπινη ζωή και το ηθικά και ιστορικά δίκαιο σε μια εξίσωση βραχυπρόθεσμης οικονομικής προτεραιότητας».

«Ιερή αμυντική συμμαχία αλλά με πολλά προβλήματα το ΝΑΤΟ»

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ιερή αμυντική συμμαχία», ωστόσο, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «πολλά προβλήματα στο ΝΑΤΟ» και ότι  «το μεγαλύτερο είναι ότι και η Τουρκία είναι μέσα στο ΝΑΤΟ», αλλά, όπως είπε, «συγχρόνως, οι δυτικές δημοκρατίες απέναντι σε αυταρχικές δυνάμεις με πυρηνικά όπλα πρέπει να έχουν μια συλλογικότητα και μια προστασία σε αυτό το κομμάτι». Τάχθηκε ωστόσο υπέρ της μιας «ευρωπαϊκής στρατιωτικής και αμυντικής δυνατότητας».

«Βόρεια Μακεδονία : Άμεση ανάγκη κύρωσης των μνημονίων»

Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, επανέλαβε την ανάγκη άμεσης κύρωσης των μνημονίων, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν το κάνει εδώ και πέντε χρόνια, γιατί «δεν θέλανε να πιστώσουν κάτι θετικό στο ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι και ο πατέρας του συμφωνούσε με τη μικτή ονομασία. Ο γιος του τότε Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος συμφωνούσε με μια τέτοια ονομασία, εργαλειοποίησε αυτό το θέμα, δίχασε τον κόσμο το 2019 για να εκλεγεί πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γενοκτονία Ποντίων

Σε ό,τι αφορά τη γενοκτονία των Ποντίων, ξεκαθάρισε ότι δεν είπε πως «δεν θα έπρεπε να συνομιλούμε με τους Τούρκους από τη στιγμή που δεν την αποδέχονται», αλλά ότι «η βαθιά και ουσιαστική σχέση φιλίας και καλής γειτονίας πρέπει να έχει και αυτό στο επίκεντρο». «Από την πλευρά μου ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι θα διεκδικώ την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε όλες μου τις επαφές και με το Κογκρέσο στην Αμερική, όπως επίσης θα διεκδικώ αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τα ολοκαυτώματα και τα αντίποινα τα οποία έκανε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», συμπλήρωσε.

«Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε τα ονόματα των κομμάτων, αναφέροντας «Αυτή η δημοκρατία είναι όντως νέα και πληγωμένη από τη Νέα Δημοκρατία, υστερεί στους δημοκρατικούς θεσμούς». Για το ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι είναι «υπό αμφισβήτηση» το αν είναι σοσιαλιστικό κίνημα «διότι στο τέλος της ημέρας έχει γίνει δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκυβερνά με μια ακροδεξιά».

«Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο έμπρακτος σοσιαλισμός, η σοσιαλδημοκρατία, η σύμπτυξή της με τη ριζοσπαστική Αριστερά ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λέμε σύγχρονη Αριστερά. Άρα λοιπόν τα ονόματα έχουν μια ιστορική αναφορά», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις, ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο θα διεξαχθεί ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν αλλαγές στη δομή του κόμματος. Οι αλλαγές θα εστιάζονται στην ενίσχυση της αμεσοδημοκρατίας και την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην παραγωγή πολιτικής.

Δεν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας

Στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας με άλλα κόμματα, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια συμφωνία στο επίπεδο της ηγεσίας και ότι το καταστατικό συνέδριο θα ανοίξει ευρεία συζήτηση για τη δομή του κόμματος, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν ισότιμα. Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που διαφωνεί με ορισμένες προοδευτικές αξίες, αλλά επίσης υπάρχει μέρος του που συμφωνεί με τη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία σε επίπεδο ηγεσίας. καθώς οι ηγέτες έχουν διαφορετικά κίνητρα.

Το πόθεν έσχες και ο … Αργυρός

Αναφορικά με το πόθεν έσχες και τη δημοσιοποίησή του πριν από τις εκλογές, όπως είχε πει, «για να τελειώνει αυτή η παραφιλολογία, είπε πως θα το δώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως «οφείλει», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι εκείνη δημιούργησε την «παραφιλολογία αυτή» , «επειδή δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποιος Έλληνας μπορεί να διαπρέψει στο εξωτερικό και να επιστρέψει στη χώρα του να συνεισφέρει». «Για τη Νέα Δημοκρατία είναι σημαντικό εγώ να είμαι απατεώνας σαν όλους τους άλλους», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «πολύ λυπηρό» ότι «η πολιτική είναι ένα παιχνίδι για τόσους, ένα παιχνίδι της καρέκλας, του χρήματος που μοιράζεται γύρω απ’ αυτό, της σκληραγώγησης».

Τέλος, σχετικά με την κίνηση που έκανε πρόσφατα σηκώνοντας το αριστερό του χέρι στο μαγαζί που τραγουδούσε ο Κωνσταντίνος Αργυρός και το κατά πόσο αυτό σημαίνει «επανάσταση» σημείωσε πως «η χώρα έχει ανάγκη μια “επανάσταση, μια επανάσταση κοινής λογικής, επανάσταση αξιοπρέπειας, επανάσταση αξιοκρατίας, επανάσταση δημοκρατίας, επανάσταση δικαιοσύνης”». « Δεν είμαστε μια σύγχρονη χώρα αυτή τη στιγμή, έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε ».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις