Οι εξαγωγές από την Τουρκία προς το Ισραήλ σημείωσαν σχεδόν πλήρη κατάρρευση τον Μάιο, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέστειλε το εμπόριο μέχρι να λάβει η Γάζα επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της κύριας ένωσης εξαγωγέων της Τουρκίας, οι εξαγωγές προς το Ισραήλ μειώθηκαν κατά 99% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 4,4 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο. Τα πλήρη εμπορικά στοιχεία για τον περασμένο μήνα αναμένεται να δημοσιευτούν από την επίσημη στατιστική υπηρεσία TurkStat τον Ιούνιο, περιλαμβάνοντας και τις εισαγωγές, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ «παγώνουν»


Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στις αρχές του περασμένου μήνα ότι οι εμπορικές σχέσεις θα διακοπούν μέχρις ότου το Ισραήλ επιτρέψει την «συνεχή και επαρκή ροή» ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ μειώθηκαν κατά 40% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Πριν από την έναρξη του πολέμου, η Τουρκία και το Ισραήλ είχαν επιδείξει τη θέλησή τους να επαναφέρουν τις σχέσεις τους μετά από μια δεκαετία εντάσεων. Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε πέρυσι σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ερντογάν συνέχισε την κριτική του κατά του Ισραήλ μετά τις ήττες που υπέστη το κυβερνών κόμμα του σε όλη την επικράτεια στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις