Σύμφωνα με τέσσερις πηγές από τη ρωσική πλευρά που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να είναι έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, η οποία θα αναγνωρίζει τις υφιστάμενες γραμμές μάχης. Παράλληλα, όμως, αναφέρθηκε ότι ο Πούτιν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες εάν το Κίεβο και οι δυτικές χώρες δεν συνεργαστούν.

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε απογοήτευση σε μια μικρή ομάδα συμβούλων του, εκφράζοντας ανησυχία για τις προσπάθειες που, κατά την άποψή του, είναι υποστηριγμένες από τη Δύση και στοχεύουν στο να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να μην συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρειαστεί, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για μια κατάπαυση του πυρός – να παγώσει τον πόλεμο», δήλωσε ένας άλλος από τους τέσσερις.

Αυτή η πηγή, όπως και οι υπόλοιποι που αναφέρθηκαν σε αυτό το ρεπορτάζ, παρέμεινε ανώνυμη. Το Reuters συνομίλησε συνολικά με πέντε άτομα που έχουν συνεργαστεί με τον Πούτιν στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Η πέμπτη πηγή δεν προχώρησε σε σχόλια σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος του πολέμου στα τωρινά μέτωπα.

Η απάντηση από το Κρεμλίνο

Αναφορικά με την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε απάντηση στο ερώτημα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα εκφράσει την προθυμία της Ρωσίας για διάλογο προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν επιζητεί μια διαρκή κατάσταση πολέμου. Ωστόσο, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας αρνήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα.

Ο διορισμός του οικονομολόγου Αντρέι Μπελαούσοφ στη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας έχει ερμηνευθεί από ορισμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές της Δύσης ως ένδειξη ότι η ρωσική οικονομία παραμένει σε πολεμικό πλαίσιο για την επίτευξη μιας μακροχρόνιας επιτυχίας σε αυτήν την αντιπαράθεση. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι ο Πούτιν, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για μια νέα θητεία, προτιμά να εκμεταλλευτεί την υφιστάμενη δυναμική της Ρωσίας για να διασφαλίσει την ειρήνη.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μια ειρηνική λύση με βάση τις προτάσεις του Πούτιν είναι αδιέξοδη. Έχει δεσμευθεί να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Το 2022, υπέγραψε διάταγμα που επίσημα απορρίπτει οποιαδήποτε συνομιλία με τον Πούτιν.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις