Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα καθοριστούν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις για την επόμενη πενταετία.

Το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, θα εξεταστούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική. Ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι η διαδικασία θα είναι ομαλή, καθώς οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών έχουν αποδώσει καρπούς και έχουν καθοριστεί τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα αυτά αξιώματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ, ως διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), προωθούν τις υποψηφιότητες του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος. Ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν. Η Ρομπέρτα Μέτσολα θα ανανεώσει επίσης τη θητεία της ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να περάσει στους σοσιαλδημοκράτες με πιθανό υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. Η Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, θα αναλάβει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

Εκκρεμότητες και Πολιτικές Εξελίξεις

Η αποψινή σύσκεψη θα ολοκληρωθεί με λίγες εκκρεμότητες, όπως η διάρκεια της θητείας του Κόστα. Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν αποδυναμωθεί μετά την ήττα στη Γερμανία και τη συντριβή του κόμματος του Μακρόν στη Γαλλία. Το ΕΛΚ, έχοντας το πλεονέκτημα, εξασφαλίζει τις επιθυμητές θέσεις. Οι αποφάσεις θα επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου και θα τεθούν προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 17-19 Ιουλίου. Παρά την άνοδο της ακροδεξιάς, η πλειοψηφία που διαθέτουν ΕΛΚ, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι, αρκεί για την έγκριση των αποφάσεων. Μετά την εκλογή της φον ντερ Λάιεν, θα ξεκινήσει ο διορισμός των 27 Επιτρόπων.

Στόχοι της Ελλάδας

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα στοχεύει σε ένα «καλό χαρτοφυλάκιο» με πιθανές επιλογές την Αγροτική Πολιτική ή τη Διεύρυνση. Οι υποψήφιοι για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου περιλαμβάνουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Γιώργο Γεραπετρίτη, την Νίκη Κεραμέως και τον Μαργαρίτη Σχοινά.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις