Ένα χρυσωρυχείο βρίσκεται στον βυθό μιας λίμνης, με δυνατότητα να υποστηρίξει την παραγωγή εκατομμυρίων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το λίθιο που κρύβεται στον πυθμένα της λίμνης Salton Sea, της μεγαλύτερης υδάτινης μάζας στην Καλιφόρνια, φαίνεται ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για μπαταρίες περισσότερων από 382 εκατομμυρίων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό το κοίτασμα λιθίου εκτιμάται σε αξία περίπου 540 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να μεταβάλει τις ενεργειακές ισορροπίες, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να αναδειχθούν ως ηγέτιδα δύναμη στον τομέα αυτό, ξεπερνώντας την ισχυρή σήμερα Κίνα.

Η λίμνη σχηματίστηκε το 1905 από εισροή νερού από τον ποταμό Κολοράντο. Χωρίς φυσική εκροή, για δεκαετίες αποτέλεσε πεδίο γεωργικής απορροής από τις γειτονικές φάρμες, οδηγώντας σε έξαρση ασθενειών. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η λίμνη έχει αρχίσει να στεγνώνει λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, με το 1/3 των υδάτων της να έχει εξαφανιστεί. Αυτό έχει αποκαλύψει 100 τ.χλμ. μολυσμένων ιζημάτων και τοξικής σκόνης, ενώ το νερό της λίμνης έχει γίνει δύο φορές πιο αλμυρό από αυτό του Ειρηνικού Ωκεανού.

Παρά την τοξικότητά της, η λίμνη κρύβει τεράστιες ποσότητες λιθίου (περίπου 3.400 κιλοτόνοι), με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, να την αποκαλεί «Σαουδική Αραβία του Λιθίου». Το λίθιο είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, καθώς αποτελεί το βασικό συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες είναι το πιο σημαντικό και ακριβό εξάρτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με τα ηλεκτρικά οχήματα να παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην αυτοκινητοβιομηχανία, η ζήτηση για λίθιο έχει αυξηθεί εκθετικά, οδηγώντας σε συνεχή αύξηση των επενδύσεων σε αυτό το μέταλλο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις