Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», και το φθινόπωρο αναμένεται να καθοριστούν οι όροι, οι προϋποθέσεις και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από δάνεια ύψους 17,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ είτε μέσω της μόχλευσης από τις εμπορικές τράπεζες, είτε ακόμα και με μια νέα φάση του ίδιου προγράμματος. Πρόκειται για ανακατεύθυνση των πόρων που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ταυτόχρονη ακύρωση άλλων συμφωνημένων δράσεων.

Για το «Σπίτι μου II» προβλέπεται διεύρυνση των δικαιούχων, με τροποποιήσεις στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια:

  • Ηλικιακή διεύρυνση: Στο προηγούμενο πρόγραμμα, δικαιούχοι ήταν πολίτες έως 39 ετών, ενώ στο νέο θα συμπεριληφθούν άτομα έως 50 ετών.
  • Διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου: Εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, με χρηματοδότηση έως το 90%. Σήμερα, το εισοδηματικό όριο είναι 24.000 ευρώ για το ζευγάρι, με αύξηση 3.000 ευρώ ανά τέκνο. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το εισοδηματικό κριτήριο είναι 27.000 ευρώ με αύξηση 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
  • Προνόμια για τρίτεκνους και πολύτεκνους: Θα υπάρχει ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κρατικής κάλυψης για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.
  • Έτος άδειας κατασκευής: Τα ακίνητα πρέπει να είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις