Το χωριό Κράσι Μαλίων, που βρίσκεται στα ορεινά μέρη του Δήμου Χερσονήσου, απέχει περίπου 46 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Ηράκλειο της Κρήτης, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Σελένα, που φτάνει τα 1559 μέτρα. Σε αυτό το χωριό βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα πλατάνια του κόσμου. Ο κορμός του έχει περίμετρο περίπου 24 μέτρα, ενώ υπολογίζεται ότι η ηλικία του ανέρχεται στα 2400 χρόνια, με την υπόθεση ότι κάθε μέτρο αντιστοιχεί σε 100 χρόνια.
Από το 2011, ο πλάτανος αυτός έχει χαρακτηριστεί ως “διατηρητέο μνημείο φύσης” και είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού Κράσι Μαλίων. Επίσης, είναι γνωστός και ως “Πλάτανος του Καζαντζάκη”, διότι ο σπουδαίος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης συχνά περνούσε τα καλοκαίρια του στο χωριό και συνήθιζε να γράφει και να διαβάζει κάτω από τη σκιά του.

Πρόσφατα, ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Θεοχάρης Ζάγκας, πραγματοποίησε έναν έλεγχο στον πλάτανο, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Συλλόγου Απανταχού Κρασανών και φίλων. Ανέφερε ότι το δέντρο παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια, όπως μεγάλες πληγές και αδυναμία σε ορισμένα σημεία όσον αφορά τη σταθερότητά του. Επομένως, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τη διατήρηση του δέντρου, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις προσεχείς εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον κ. Ζάγκα, το πλάτανο στο Κράσι Μαλίων είναι το μεγαλύτερο που έχει μετρήσει, με περίμετρο περίπου 15 μέτρα και διάμετρο περίπου 5 μέτρα. Η σκιά που προσφέρει καλύπτει μια έκταση πάνω από ένα στρέμμα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια υγείας και σταθερότητας που απαιτούν προσοχή, όπως μεγάλες πληγές στον κορμό και αδυναμία στα σημεία σταθερότητας.

Προτείνει μέτρα όπως η αποφόρτιση ζητημάτων σε κλαδιά με κοιλότητες και η τοποθέτηση κάγκελου γύρω από το δέντρο για να αποτραπεί η αναρρίχηση των επισκεπτών. Επιπλέον, παρατήρησε ότι νέες ρίζες έχουν αναπτυχθεί, προκαλώντας θαυμασμό για την αντίδραση του δέντρου στην επιβίωση.

Η πρόεδρος του συλλόγου Απανταχού Κρασανών και Φίλων κ. Γιούλη Ιεραπετριτάκη τονίζει την ανάγκη για παρεμβάσεις προκειμένου να διατηρηθεί το δέντρο ως σημαντικό μνημείο ιστορικής και οικολογικής κληρονομιάς, ενώ εκφράζει την επιθυμία να αποκαλυφθεί ένα τμήμα του κορμού για να αποδειχθεί η εντυπωσιακή διάστασή του.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις