Η χθεσινή εκλογική αναταραχή στη Γαλλία και η προκήρυξη άμεσων βουλευτικών εκλογών προκάλεσαν έντονες πολιτικές ανακατατάξεις. Στη Γερμανία, η επιστροφή των Χριστιανοδημοκρατών στην εξουσία και η άνοδος της ακροδεξιάς επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό πεδίο. Παρά την ασφάλεια στη διακυβέρνηση της Γερμανίας, η κατάρρευση των ποσοστών του κυβερνητικού συνασπισμού ανοίγει τον δρόμο για αμφισβήτηση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς.

Η κυβέρνηση πλέον θα συναποτελείται από το 3ο, το 4ο και το 5ο κόμμα, με τα πρώτα δύο να μην έχουν συμμετοχή. Ο Σολτς βρίσκεται υπό έντονη κριτική ως ο μεγάλος χαμένος των εκλογών και αντιμετωπίζει πιέσεις για ριζική αλλαγή πολιτικής προκειμένου να αναστρέψει την κατάσταση και να δώσει νέα πνοή στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CDU-CSU), Φρίντριχ Μερτς, ανέφερε τα exit polls ως “ένα αποτέλεσμα-καταστροφή” για τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ο γενικός γραμματέας του CDU, Carsten Linnemann, πρότεινε ανάληψη ψήφου εμπιστοσύνης στην Bundestag για την κυβέρνηση Σολτς. Ο Μέρτς, που επέστρεψε στην εξουσία μετά από διάλειμμα, κατάφερε να αναδιοργανώσει το κόμμα του και να το φέρει ξανά στην πρωτοκαθεδρία της διακυβέρνησης. Τώρα θεωρείται φαβορί για την καγκελαρία στις επόμενες εκλογές του 2025.

Άνοδος του AfD

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εμφανίζεται ως ο δεύτερος μεγάλος κερδισμένος των χθεσινών Ευρωεκλογών στη Γερμανία, κατακτώντας τη δεύτερη θέση με ποσοστό 15,6%. Αυτό αντιστοιχεί σε μια αυξημένη αισιοδοξία για το μέλλον του κόμματος. Ωστόσο, η ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει μια μείωση της αισιοδοξίας για το συνασπισμό CDU/CSU, καθώς αναδεικνύεται η δυναμική ανοδική πορεία του AfD. Ειδικά η νέα γενιά των Γερμανών φαίνεται να υποστηρίζει το AfD με σημαντικά ποσοστά, προϊδεάζοντας για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον και στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές σε 16 μήνες.

Νέοι Ψηφοφόροι στη Γερμανία

Οι ψήφοι των νέων στη Γερμανία δείχνουν μια σημαντική υποστήριξη προς τα μικρά κόμματα, με το 28% των ψηφοφόρων ηλικίας 16 έως 24 ετών να υποστηρίζουν τέτοια κόμματα, σύμφωνα με προβολή του infratest dimap για τη δημόσια τηλεόραση ARD. Ενώ η συμμαχία CDU/CSU είχε παρόμοιο ποσοστό υποστήριξης από τους νέους (17%), το AfD αντιμετώπισε αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2019, φθάνοντας το 17%. Παράλληλα, το AfD κατέκτησε την πρώτη θέση στην πρώην Ανατολική Γερμανία με 27,1%, ενώ σε πέντε ομοσπονδιακές εκλογικές περιφέρειες έγινε η πρώτη δύναμη. Ωστόσο, η ανατροφοδότηση με την Λεπέν και το ID έχει προκαλέσει σχίσμα στο κόμμα, ενώ ο Άουστ υποστηρίζει την επανάληψη των επαφών με την ίδια.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις