Από νωρίς το απόγευμα, τα στοιχεία που κατέφθαναν στην έδρα της Πειραιώς δημιούργησαν ένα βαρύ κλίμα μεταξύ των στελεχών, με το τελικό 28,31% να αποτελεί ένα σοκ. Η «πύρρειος νίκη», όπως την χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμφίβολα θα οδηγήσει σε εξελίξεις με αλλαγές σε πολιτικές και πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ανακοίνωση του δεύτερου κύματος των exit polls, είπε στους συνεργάτες του ότι η πτώση των ποσοστών της ΝΔ είναι αποτέλεσμα και «λανθασμένων πολιτικών χειρισμών», εκφράζοντας την αυτοκριτική του και δείχνοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγές. Λίγη ώρα αργότερα, στη δήλωσή του παραδέχτηκε ότι «το κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο που είχαμε θέσει», σημειώνοντας πως πολλοί πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για θέματα όπως η ακρίβεια και η καθημερινότητά τους.

«Σέβομαι την επιλογή τους, είτε αυτή εκφράστηκε με την πρωτοφανή αποχή είτε με την επιλογή μικρότερων σχημάτων αλλά ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά, σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο και αυτό θα κάνουμε», συμπλήρωσε

Restart στην Κυβέρνηση

Η αναγκαιότητα για ανασύνθεση της κυβέρνησης υπήρχε ήδη πριν από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία, καθώς ο Πρωθυπουργός είχε εντοπίσει σφάλματα και παραλείψεις. Ωστόσο, πολλοί πίστευαν ότι οι αλλαγές θα λάμβαναν χώρα το φθινόπωρο, λίγο πριν την ΔΕΘ, ώστε να επιλυθούν τυχόν προβλήματα που θα εμφανίζονταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ο Πρωθυπουργός να μπορέσει να δώσει το μήνυμα της επανεκκίνησης ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις του από τη Θεσσαλονίκη.

Κατά την έξοδό του από τα γραφεία της ΝΔ, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την επόμενη ημέρα και απάντησε ότι «μας περιμένει πολύ δουλειά», ενώ στην ερώτηση «αν πρέπει να αναμένουμε και αλλαγές» αρκέστηκε να χαμογελάσει και να επαναλάβει «πολύ δουλειά». Ένα έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος σχολίασε πως «το κρίσιμο είναι η μεταβολή πολιτικών και δευτερευόντως των προσώπων», ενώ ένα μέλος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με την κοινωνία και τις επαγγελματικές ομάδες που μας στήριξαν στο παρελθόν και τώρα αισθάνονται αδικημένες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω των αλλαγών στη φορολογία».

Αναλυτική εκτίμηση του αποτελέσματος για τη ΝΔ

Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος από τους αντιπροσώπους του κόμματος και της κυβέρνησης ξεκινά σήμερα, με στόχο να ερμηνευθεί πιο στοχευμένα το μήνυμα που εκφράζουν οι ψηφοφόροι.

Κατά την πρώτη ανάγνωση, η ΝΔ βιώνει την απογοήτευση της αποχής, με πολλούς από τους ψηφοφόρους που την υποστήριξαν να αποφεύγουν την ψήφο. Εκείνοι επιδιώκουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και παράλληλα να εκφράσουν αμφιβολίες για τις εναλλακτικές προτάσεις της αντιπολίτευσης. Αυτή η ανάλυση οδηγεί σε μια αναμονή για μια αλλαγή πορείας από την κυβέρνηση, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία έως τις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027.

Ο συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, σημείωσε: «Το γεγονός ότι δεν διέβησαν το Ρουβίκωνα είναι θετικό για εμάς» υπογραμμίζοντας την ανάγκη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με αυτό το τμήμα της εκλογικής βάσης. Η κατάσταση στο δεξιό φάσμα της πολιτικής αναλύεται πιο διεξοδικά, καθώς το ποσοστό των κομμάτων που εντάσσονται σε αυτόν τον χώρο φτάνει το 17%.

«Στο Ευρωκοινοβούλιο, δυστυχώς, η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μια πραγματικότητα, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πατρίδα μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας έμφαση στη μεγάλη εικόνα εντός της Ε.Ε. Στα καθ’ ημάς το ζήτημα για τον ίδιο και την κυβέρνηση είναι αν θα πρέπει να στρίψει το τιμόνι περισσότερο προς τα δεξιά, ρισκάροντας την σχέση που έχει χτίσει με τους ψηφοφόρους του κέντρου και την κυριαρχία που απολαμβάνει στον χώρο αυτό ή θα επιμείνει στην ίδια στρατηγική με σημειακές παρεμβάσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις