Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να μειώσει τη δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις, με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, να αναφέρει σε συνέδριο ότι εξετάζονται μέτρα για την υποχρεωτική διενέργεια αυτών σε δημόσιες δομές. Ο στόχος είναι η μείωση των επιβαρύνσεων για τους πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη για εξετάσεις όπως αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με πηγές των εργαστηριακών γιατρών, η υποχρεωτική διενέργεια σε δημόσιες δομές θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως αυτές για ορισμένες βιταμίνες, οι οποίες δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Αυτή η κίνηση αντιμετωπίζει το υψηλό κόστος ορισμένων εξετάσεων, όπως εκείνες για τις βιταμίνες D3 και B12, οι οποίες αντιπροσώπευαν σημαντικό ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού διαγνωστικών εξετάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Το περασμένο έτος, περίπου 4,1 εκατομμύρια παραπεμπτικά εκδόθηκαν για έλεγχο της βιταμίνης D για 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθιστώντας τον έλεγχο αυτό μία από τις πιο συχνές διαγνωστικές εξετάσεις.

Ένα σχέδιο που συζητείται είναι να επιτρέπεται η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων με υψηλό κόστος μόνο σε δημόσιες δομές, με σκοπό να μειωθεί το clawback που πληρώνουν τα ιδιωτικά εργαστήρια. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αναστάτωση στους πολίτες που θα χρειαστεί να αναζητήσουν δημόσιες δομές για εξετάσεις που δεν είναι άμεσα επείγουσες.

Ένα άλλο μέτρο που συζητείται είναι το ατομικό clawback, το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί και βρίσκεται σε εφαρμογή. Σύμφωνα με αυτό, οι υπερβάσεις στον προϋπολογισμό διαγνωστικών εξετάσεων θα χρεώνονται στους ίδιους τους ασθενείς που τις προκαλούν. Κάθε περιοχή και κάθε κατηγορία εξετάσεων έχουν έναν προϋπολογισμό, και εάν κάποιο άτομο υπερβεί αυτόν τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να καλύψει την υπέρβαση.

«Το clawback στα διαγνωστικά κέντρα και τους εργαστηριακούς γιατρούς είναι αδιανόητα μεγάλο. Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ σε δέκα χρόνια. Δηλαδή, έχει αυξηθεί κατά 50% απ’ όσο είχε πριν δέκα χρόνια. Είναι μεγάλη η αύξηση, όμως, είναι πολύ μικρότερη της αυξήσεως της δαπάνης», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας στο 1ο Φόρουμ Υγείας του ΠΙΣ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, τα μέτρα του ατομικού clawback και της χρέωσης των πολιτών με επιπλέον ένα και τρία ευρώ για εξετάσεις θα μειώσουν μεσοσταθμικά το clawback κατά 22%. Ειδικά η επιβάρυνση των ενός και τριών ευρώ υπολογίζεται ότι θα επιφέρει ελάττωση του clawback κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι εργαστηριακοί γιατροί, βέβαια, κρατούν… μικρό καλάθι ώστε να φανεί στην πράξη εάν τελικά θα υπάρξει βελτίωση στα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος.

Το ακριβές ύψος του clawback για διαγνωστικές εξετάσεις κατά το 2023 δεν είναι ακόμη γνωστό. Υπολογίζεται, όμως, μεσοσταθμικά σε ποσοστό ίσως και μεγαλύτερο του 30% της συνολικής δαπάνης. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 200 εκατ. Ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις