Ο ανυψωτήρας του κινεζικού σκάφους Chang’e-6 απογειώθηκε από τη σεληνιακή επιφάνεια το πρωί της Τρίτης, μεταφέροντας δείγματα που συλλέχθηκαν από την άλλη πλευρά του φεγγαριού.

Ήταν το πρώτο σκάφος που απογειώθηκε με επιτυχία από την άλλη πλευρά της σελήνης, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua να χαρακτηρίζει την εκτόξευση ως «ένα πρωτοφανές κατόρθωμα στην ιστορία της ανθρώπινης εξερεύνησης της σελήνης».

Η ανάλυση των δειγμάτων που φέρνει πίσω θα επιτρέψει στους επιστήμονες «να εμβαθύνουν την έρευνα σχετικά με τον σχηματισμό και την εξελικτική ιστορία της σελήνης», ανέφερε το Xinhua σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αποστολής Chang’e-6, Ge Ping.

Η τεχνικά πολύπλοκη αποστολή διάρκειας 53 ημερών ξεκίνησε στις 3 Μαΐου. Το σκάφος Chang’e-6 προσγειώθηκε την Κυριακή στην τεράστια λεκάνη South Pole-Aitken του φεγγαριού, έναν από τους μεγαλύτερους γνωστούς κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας πρόσκρουσης στο ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με το CNSA.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης –αποκαλείται έτσι επειδή είναι αθέατη από τη Γη, όχι επειδή δεν φθάνουν σε αυτήν ακτίνες του Ήλιου– είναι πολλά υποσχόμενη όσον αφορά την έρευνα, καθώς οι κρατήρες εκεί δεν έχουν καλυφθεί τόσο από αρχαίες ροές λάβας όσο αυτές της πλευράς που είναι πιο κοντινή και ορατή.

Τα δείγματα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού εκτιμάται πως θα βοηθήσουν να κατανοηθεί καλύτερα πώς σχηματίστηκε ο φυσικός δορυφόρος της Γης.

Η αποστολή είναι η έκτη στο πλαίσιο του προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης Chang’e, το οποίο πήρε το όνομά του από μια κινεζική θεά της Σελήνης. Είναι η δεύτερη που σχεδιάστηκε για να φέρει δείγματα, μετά το Chang’e 5, το οποίο έκανε το ίδιο το 2020 από την ορατή πλευρά του φεγγαριού

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις