Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Καναδάς: Νέα μυστηριώδη νευρολογική ασθένεια

Από την ασθένεια σύμφωνα με τον επιστήμονα από τον Καναδά, είναι πιθανό να επηρεάζονται πάνω από 200 άνθρωποι που βιώνουν ανεξήγητες νευρολογικές διαταραχές. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, οι ισχυρισμοί του επιστήμονα διατυπώθηκαν σε email τα οποία αντάλλαξε με συνάδελφό του και βρέθηκαν στα χέρια του βρετανικού μέσου, δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της επίσημης έρευνας για πιθανά κρούσματα. 

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η επιστημονική μου άποψη είναι ότι κάτι πραγματικό συμβαίνει στο Νιου Μπρούνσγουικ που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη μεροληψία ή την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου», έγραψε ο Μάικλ Κούλθαρτ, κορυφαίος μικροβιολόγος. 

Η στάση των καναδικών αρχών

Οι υγειονομικές αρχές του Νιου Μπράντζουκ το 2021 είχαν προειδοποιήσει ότι πάνω από 40 κάτοικοι της περιοχής έπασχαν από ένα πιθανόν άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο που τα συμπτώματά του μοιάζουν με εκείνα της εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής που λέγεται Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Η ποικιλία των συμπτωμάτων ήταν μεγάλη. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν έντονη παραγωγή σάλιου ενώ άλλοι ένιωθαν έντομα να περπατάνε πάνω τους. 

Ένα χρόνο μετά ωστόσο, μια ανεξάρτητη επιτροπή έκρινε ότι οι ασθενείς έπασχαν από άλλες γνωστές νόσους όπως η άνοια και ο καρκίνος. 

Τα email των Καναδών επιστημόνων

Τα email ωστόσο που αντάλλασαν οι επιστήμονες διηγούνται μια διαφορετική ιστορία και καταδεικνύουν ότι οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC) δεν έχουν σταματήσει να ανησυχούν για την ανεξήγητη ασθένεια που πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους

Σε μηνύματα που στάλθηκαν τον Οκτώβριου του 2023, ο Μάικλ Κούλθαρτ ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας του 2021 για την ασθένεια στο Νιου Μπρούνσγουικ, υποστήριζε ότι είχε «ουσιαστικά αποκοπεί» από κάθε ανάμειξη στο θέμα, εκτιμώντας ότι ο λόγος ήταν πολιτικός.

«Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε… είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τις περιπτώσεις που έρχονται σε εμάς ως ύποπτη ασθένεια», ανέφερε ο Κούλθαρτ. 

Ο Κούλθαρτ υποστηρίζει ότι αυτό που φαίνεται σαν μια μυστηριώδη νόσο είναι πολύπλοκο και για αυτό έχει δώσει στους πολιτικούς την δυνατότητα να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει «τίποτα συνεκτικό». 

Αντίγραφα των μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν εστάλησαν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας τον Μάρτιο από μια ομάδα υποστήριξης ασθενών αλλά δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια ενέργεια μέχρι τώρα. 

Οι ασθενείς από την πλευρά τους καταγγέλουν ότι οι αξιωματούχοι διάφορων βαθμίδων που έλαβαν γνώση της κατάστασης την αγνόησαν. «Οι πολιτικοί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, γιατί τότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν»,  δήλωσε μια νεαρή γυναίκα που υποφέρει από τρέμουλο και κακό συντονισμό των μυών της, αλλά και με προβλήματα στην όραση και τη μνήμη. 

«Η κατάστασή μου εξελίσσεται και τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα για εμένα», δήλωσε η ασθενής. 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Ανασχηματισμός: Οι Υπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης μετά τις Ευρωεκλογές

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι πλέον πραγματικότητα. Μετά το...

Euro 2024: Αναλυτικό Πρόγραμμα Μεταδόσεων – Από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι γεμάτο χαρά για τους...

Βυθός «χρυσάφι»: Βρέθηκαν 540 δισ. στον πυθμένα λίμνης

Ένα χρυσωρυχείο βρίσκεται στον βυθό μιας λίμνης, με...

Αυξήθηκαν κατά 5,9% οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων το προηγούμενο έτος

Το 2023 παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις τιμές των γραφείων υψηλών...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τρομακτικό βίντεο: 28 άνθρωποι κρέμονταν ανάποδα στα 30 μέτρα σε παιχνίδι του λούνα παρκ

Ένα τρομακτικό βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα δείχνει τον απόλυτο τρόμο που έζησαν 28 άνθρωποι που επί μισή ώρα βρισκόντουσταν κρεμασμένοι από ύψος 30...

Μητσοτάκης: Τετ α τετ με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Ελβετία στην Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης...

Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία στην Ελβετία παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά την συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί στο  θέρετρο...

«Ξύλο» μετά μουσικής στα έδρανα της Βουλής στην Ιταλία (βίντεο)

Οι βουλευτές του Ιταλικού κοινοβουλίου την ώρα που έπεφτε το άγριο ξύλο τραγουδούσαν το «Bella Ciao» Σύμφωνα με το Politico το ξύλο άρχισε...