Ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα τζελ από πρωτεΐνη ορού γάλακτος που διασπά το αλκοόλ στο έντερο και μειώνει τις μεθυστικές του επιπτώσεις, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του hangover.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζελ, το οποίο δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα των ποντικών έως και 50 τοις εκατό και να προστατεύσει το σώμα τους από τις βλαβερές συνέπειες της πρόσληψης αλκοόλ.
«Το τζελ μετατοπίζει τη διάσπαση του αλκοόλ από το ήπαρ στο πεπτικό σύστημα. Αντίθετα με τον μεταβολισμό του αλκοόλ στο ήπαρ, δεν παράγεται επιβλαβής ακεταλδεΰδη ως ενδιάμεσο προϊόν», δήλωσε ο Ραφαέλε Μετσένγκα του του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζευρίας (ETH Zurich), εκ των συντακτών της μελέτης.
Οι επιστήμονες λένε ότι με πρόσθετη έρευνα θα μπορούσε το τζελ να αναπτυχθεί σε χάπι , που λαμβάνεται από το στόμα πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ για να αποτρέψει την αύξηση των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα και την καταστροφή της ακεταλδεΰδης στον οργανισμό.
Τα πειράματα
Περίπου 30 λεπτά μετά από μια δόση αλκοόλ σε ποντίκια, το τζελ μείωσε το επίπεδο αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος των ποντικών κατά 40%, λένε οι επιστήμονες. Πέντε ώρες αφότου τα ποντίκια κατανάλωσαν αλκοόλ, το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους μειώθηκε έως και 56 τοις εκατό σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, διαπίστωσε η μελέτη.
Οι ερευνητές λένε ότι το τζελ «μείωσε σημαντικά» τις αρνητικές επιπτώσεις στο ήπαρ των ποντικών. Τα ποντίκια που έλαβαν το τζελ μετά από 10 ημέρες κατανάλωσης αλκοόλ εμφάνισαν «σημαντικά λιγότερη απώλεια βάρους, λιγότερη ηπατική βλάβη και ως εκ τούτου καλύτερο μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ καθώς και καλύτερες τιμές αίματος.
Η υδρογέλη αυτή επιδεικνύει περαιτέρω προστατευτική δράση στο ήπαρ, ενώ ταυτόχρονα μετριάζει την εντερική βλάβη και τη τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, εισάγοντας μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική στην αποτελεσματική αποτοξίνωση από το αλκοόλ» λένε οι ερευνητές.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις