Ο ιστότοπος Sky News Arabia ανέφερε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε συνομιλίες με έναν οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βοηθήσει στο άνοιγμα και τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης της Ράφα στη Γάζα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η εφημερίδα Politico, επικαλούμενη υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο που αναμιγνύεται με το θέμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνοριακής Βοήθειας, ως ουδέτερο τρίτο μέρος για τον έλεγχο της διέλευσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργαζόταν προηγουμένως στα σύνορα της Γάζας, αλλά ανέστειλε τις δραστηριότητές της το 2007 αφού η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Γάζας.

Οι πηγές ανέφεραν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι μεσολάβησαν στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, για να επιτευχθεί συμφωνία που θα καθιστούσε τον ευρωπαϊκό οργανισμό υπεύθυνο για το πέρασμα της Ράφα ώστε να βελτιώσει σημαντικά τη ροή βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Το πέρασμα της Ράφα έχει κλείσει από τότε που το Ισραήλ εισήλθε στην πόλη στις 7 Μαΐου. Οι συζητήσεις γίνονται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν προσπάθησαν τις τελευταίες ημέρες να βοηθήσουν να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, αλλά η διάβαση Kerem Shalom είναι γεμάτη με φορτηγά από ιδιωτικούς εργολάβους και ομάδες βοήθειας που συνδέονται με τον ΟΗΕ, και οι αποστολές κινούνται αργά.

Το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της διάβασης και είπε ότι δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αναλάβει κανένα ρόλο εκεί στο μέλλον.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις