Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Θύμα stalking – η ψυχολογία του δράστη και η νομική αντιμετώπιση

Το stalking, γνωστό και ως εμμονική παρακολούθηση, έχει καταλάβει την προσοχή του κοινού λόγω της τηλεοπτικής σειράς “Baby Reindeer”, που προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η ιστορία της 37χρονης Νεφέλης στο LinkedIn έχει ρίξει φως στην πραγματικότητα αυτού του φαινομένου.

«Στην αρχή δεν πήγε το μυαλό μου ότι είχε διαφορετικούς σκοπούς, γιατί η εν λόγω πλατφόρμα είναι αρκετά απρόσωπη και επαγγελματική. Η κατάσταση, όμως, άρχισε να γίνεται ανυπόφορη. Ξεκίνησα να τον βρίσκω δήθεν τυχαία σε μέρη όπου βρισκόμουν. Μετά άρχισαν τα μηνύματα ερωτικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Όταν του ζήτησα να μην έχει άλλη επικοινωνία μαζί μου, άρχισε να με ψάχνει στον εργασιακό μου χώρο. Έπαιρνε τηλέφωνο και ντρεπόμουν, δεν ήθελα οι προϊστάμενοί μου να γνωρίζουν. Έφτασα στο σημείο να φοβάμαι να πάω στη δουλειά μου. Η πιο ακραία σκέψη μου ήταν μήπως με τραυματίσει, μήπως μου ρίξει οξύ, επειδή δεν ανταποκρινόμουν σε αυτό που ήθελε. Έπειτα από έξι μήνες αποφάσισα να προχωρήσω σε εξώδικο. Μόλις το έλαβε, μου έστειλε δύο επιθετικά μηνύματα για το πόσο απογοητευμένος είναι που σκέφτομαι έτσι για εκείνον και ότι θέλω να καταστρέψω τη φήμη του. Ευτυχώς, όμως, φοβήθηκε και έκτοτε δεν με έχει ενοχλήσει…».

Το stalking αποτελείται από επανειλημμένες παρενοχλήσεις ή παρενόχληση που προκαλεί φόβο ή δυσφορία σε κάποιο άτομο. Ο στόχος του stalker είναι να ελέγχει, να τρομοκρατεί ή να παρενοχλεί το θύμα του, συχνά με ανεπιθύμητες επικοινωνίες, παρακολούθηση ή ακόμα και φυσική βία.

Όσον αφορά το προφίλ του θύτη, η ειδικός δικαστικής ψυχολόγος Έρη Ιωαννίδου σημειώνει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνει, στην πλειοψηφία τους οι δράστες είναι άνδρες, ενώ το ηλικιακό εύρος αλλά και το ακαδημαϊκό υπόβαθρο ποικίλλουν. «Κάποιο σημαντικό ποσοστό έχει ποινικό μητρώο ή αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά τα άτομα πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Άλλες κατηγορίες stalker αφορούν άτομα που έχουν ανάγκη για οικειότητα και την αναζητούν με έναν τρόπο που μπορεί να είναι απρόσφορος – ανθρώπους που αναζητούν μια κοινωνική επαφή».

Ωστόσο, όπως μαρτυρά και η 37χρονη Νεφέλη, τα όρια στο stalking μπορεί να γίνουν δυσδιάκριτα και γεννιούνται αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό που συμβαίνει συνιστά αδίκημα. «Υπήρχαν πάντα μέσα μου ερωτήματα. Μήπως υπερβάλλω; Μήπως είναι απλώς ερωτευμένος μαζί μου; Μήπως δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο μπορεί να νιώθω;», παραδέχεται, με τη δικαστική ψυχολόγο να συμπληρώνει πως, παρά τις όποιες αμφιβολίες, καμία υπόθεση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα. «Ολες μπορεί να έχουν κλιμάκωση και όλες μπορεί να καταλήξουν σε κάτι ενδεχομένως επικίνδυνο για το θύμα».

Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει την ποινικοποίηση της παρακολούθησης ή καταδίωξης που προκαλεί ανησυχία ή τρόμο. Σύμφωνα με το άρθρο 333 του Ποινικού Κώδικα, το stalking εντάσσεται στο άρθρο της απειλής και απαιτείται ως στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης ή πρόκλησης τρόμου και ανησυχίας στο θύμα. Πριν από την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, αν το αδίκημα τελούνταν από πρώην σύζυγο ή σύντροφο, επρόκειτο για επιβαρυντική περίσταση και συνυπήρχε με τις αντίστοιχες διατάξεις του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία. Τώρα, με τη θέση σε ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα και την τροποποίηση του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, η ενδοοικογενειακή απειλή συνιστά διακριτό αδίκημα, πρόκειται για πλημμέλημα που τιμωρείται με φυλάκιση και διώκεται αυτεπάγγελτα λόγω τέλεσής του σε ενδοοικογενειακό πλαίσιο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Ανασχηματισμός: Οι Υπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης μετά τις Ευρωεκλογές

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι πλέον πραγματικότητα. Μετά το...

Euro 2024: Αναλυτικό Πρόγραμμα Μεταδόσεων – Από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι γεμάτο χαρά για τους...

Βυθός «χρυσάφι»: Βρέθηκαν 540 δισ. στον πυθμένα λίμνης

Ένα χρυσωρυχείο βρίσκεται στον βυθό μιας λίμνης, με...

Αυξήθηκαν κατά 5,9% οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων το προηγούμενο έτος

Το 2023 παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις τιμές των γραφείων υψηλών...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τρομακτικό βίντεο: 28 άνθρωποι κρέμονταν ανάποδα στα 30 μέτρα σε παιχνίδι του λούνα παρκ

Ένα τρομακτικό βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα δείχνει τον απόλυτο τρόμο που έζησαν 28 άνθρωποι που επί μισή ώρα βρισκόντουσταν κρεμασμένοι από ύψος 30...

Μητσοτάκης: Τετ α τετ με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Ελβετία στην Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης...

Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία στην Ελβετία παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά την συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί στο  θέρετρο...

«Ξύλο» μετά μουσικής στα έδρανα της Βουλής στην Ιταλία (βίντεο)

Οι βουλευτές του Ιταλικού κοινοβουλίου την ώρα που έπεφτε το άγριο ξύλο τραγουδούσαν το «Bella Ciao» Σύμφωνα με το Politico το ξύλο άρχισε...