Το νησί Χασίμα, γνωστό και ως Gunkanjima – που σημαίνει «νησί θωρηκτό»- λόγω του σχήματος του, βρίσκεται κοντά στην πόλη Ναγασάκι. Το 1887 κατοικήθηκε για πρώτη φορά, όταν ξεκίνησε η παραγωγή άνθρακα στα υποθαλάσσια ορυχεία της περιοχής, στο πλαίσιο της εκβιομηχάνισης της Ιαπωνίας. Πρόκειται για ένα από τα 505 ακατοίκητα νησιά του νομού Ναγκασάκι.

Το 1890, ο όμιλος Mitsubishi αγόρασε το νησί, κατασκευάζοντας περιμετρικά «θαλάσσια τείχη» ως κυματοθραύστες. Το 1916, η εταιρεία έχτισε μια επτάοροφη πολυκατοικία από οπλισμένο σκυρόδεμα – για προστασία από τυφώνες – ώστε να διαμείνουν οι εργάτες μαζί με τις οικογένειες τους.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 55 ετών, κατασκευάστηκαν πολλά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, νηπιαγωγείων, νοσοκομείων και δημαρχείων. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση και στην ψυχαγωγία των ανθρακωρύχων, με την κατασκευή κινηματογράφων, κοινόχρηστων λουτρών, πισινών και διαφόρων καταστημάτων.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Κορεάτες και Κινέζοι αιχμάλωτοι πολέμου υποχρεώθηκαν να εργαστούν στο νησί υπό απάνθρωπες συνθήκες. Κατά την περίοδο αυτή, περίπου 1300 εργάτες έχασαν τη ζωή τους λόγω εργατικών ατυχημάτων, υπερκόπωσης και ανεπαρκούς διατροφής.

Το 1959, ο πληθυσμός του νησιού εκτιμάται σε 5.259 άτομα, καθιστώντας το ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο. Ωστόσο, κατά τη δεκαετία του ’60, με τη σταδιακή αντικατάσταση του άνθρακα από το πετρέλαιο, τα ανθρακωρυχεία στην Ιαπωνία και στο νησί Χασίμα έκλεισαν.


Το 1959, η Mitsubishi κλείνει επίσημα το ορυχείο και στις 20 Απριλίου, οι εργάτες εγκαταλείπουν οριστικά τα σπίτια τους στο νησί. Για 35 χρόνια, το νησί παρέμενε ερειπωμένο και ακατοίκητο. Το 2002, η Mitsubishi παραχώρησε το νησί στην πόλη Τακασίμα, μετατρέποντάς το σε δημοφιλές αξιοθέατο της περιοχής.

Το 2009, η Ιαπωνία προσπάθησε να συμπεριλάβει το ορυχείο του νησιού, μαζί με άλλες 22 βιομηχανικές περιοχές, στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτή η κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και της Κίνας. Η Νότια Κορέα υποστήριξε ότι αυτό θα παραβιάζε την αξιοπρέπεια των επιζώντων που υπέστησαν καταναγκαστική εργασία και ότι οι τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς πρέπει να είναι αποδεκτές από όλους τους λαούς του κόσμου. Μετά από διαμάχες, το ανθρακωρυχείο εγκρίθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Ιούλιο του 2015.

Το 2002, ο Σουηδός σκηνοθέτης Thomas Nordanstad δημιούργησε μια ταινία που αναδεικνύει τις αναμνήσεις από την καθημερινότητα του Dotokou, ενός Ιάπωνα που μεγάλωσε εκεί.

Το «φάντασμα» νησί με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες ταινίες. Μια από τις πιο γνωστές είναι το «Skyfall» του Τζέιμς Μποντ που γυρίστηκε το 2012, με τον Ντάνιελ Κρεγκ στο ρόλο του πράκτορα και τον Χαβιέρ Μπαρδέμ ως κακό, Ραούλ Σίλβα.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις