Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συμπαραστέκεται στην πρόταση της Μαρίν Λεπέν για τη δημιουργία ενός ισχυρού ευρωπαϊκού ακροδεξιού πόλου.

Ο εθνικιστής Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Λεπέν, η οποία προτρέπει την Τζόρτζια Μελόνι να σχηματίσει μια ακροδεξιά υπερομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Politico, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Le Point ότι “το μέλλον του κυρίαρχου στρατοπέδου στην Ευρώπη, και της δεξιάς γενικότερα, βρίσκεται τώρα στα χέρια δύο γυναικών”. Υποστηρίζει ότι η συνεργασία μεταξύ Λεπέν και Μελόνι θα δημιουργήσει “μία δύναμη για την Ευρώπη”.

Το κόμμα της Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), ενώ ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν ανήκει στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID).

Με τις προβλέψεις να δείχνουν μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς, η Λεπέν πρότεινε τη δημιουργία μιας ενιαίας ακροδεξιάς ομάδας που, όπως δήλωσε, θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, πίσω από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Ο Όρμπαν εκφράζει σύμφωνη στάση με τη Λεπέν. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο γαλλικό περιοδικό Le Point, επισημαίνει ότι η συνεργασία ανάμεσά τους θα μπορούσε να αλλάξει την πολιτική συγκυρία στην Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζει ότι το κόμμα του, το Fidesz, αποχώρησε από το ΕΛΚ το 2021 και εξετάζει την ένταξή του στο ECR.

Επιπλέον, δηλώνει ότι το Fidesz θα απαιτήσει από το ECR να καθορίσει τη θέση του σχετικά με τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν και το ΕΛΚ, παρά το γεγονός ότι κατηγορεί το ΕΛΚ για γερμανική επίδραση.

Ο Όρμπαν επισημαίνει την αντίθεσή της Ουγγαρίας προς τον Ρούτε ως υποψήφιο για την ηγεσία του ΝΑΤΟ και εκφράζει επίσης κριτική προς τον Μακρόν, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του ως φλυαρία.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν την επερχόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στο Ευρωκοινοβούλιο: Αν και διαιρεμένοι, οι ευρωβουλευτές της Ακροδεξιάς φαίνεται να είναι έτοιμοι να κατακτήσουν την πρωτιά, ξεπερνώντας ακόμη και τα κόμματα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αν και τα κόμματα της Ακροδεξιάς φαίνεται να μην μπορούν να ενωθούν, η επικείμενη επικράτησή τους θα αντιστοιχεί σε μια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό πανόραμα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Poll of Polls του Politico, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα κέρδιζε 170 έδρες αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) φαίνεται να βρίσκονται στο δρόμο για συνολικά 144 έδρες, ισάξιες με αυτές των Σοσιαλδημοκρατών (S&D).

Σημαντική είναι επίσης η προσφορά του γερμανικού Afd και του Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, τα οποία προβλέπεται να κατακτήσουν αντίστοιχα 16 και 10 έδρες.

Συνολικά, οι ακροδεξιοί βουλευτές φτάνουν τις 184 έδρες, αποτυπώνοντας την αύξηση του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας στο επίκεντρο της πολιτικής της Ευρώπης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις