Ένα βίντεο κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα από μια παραλία στην Κρήτη, στο οποίο φαίνονται λαγοκέφαλοι να βγαίνουν έξω από το νερό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι. Σε αυτό το βίντεο, τα λαγόψαρα αντιδρούν θετικά στην παρουσία ανθρώπων, κολυμπώντας και βγαίνοντας έξω από τη θάλασσα, ακολουθώντας τις πέτρες που πέταξαν οι λουόμενοι. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να δείχνει την αύξηση του πληθυσμού τους και την προσαρμογή τους στην ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες της Κρήτης και άλλων περιοχών της χώρας.

Τα περιστατικά επιθέσεων από λαγοκέφαλους σε λουόμενους έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο των επαγγελματιών ψαράδων του νομού Ηρακλείου, Γιάννη Ανδρουλάκη. Τα περιστατικά αυτά δεν αποτελούν απομονωμένα περιστατικά, και όπως επισημαίνει ο ίδιος, έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα. Η περιοχή της Σητείας είδε ένα από τα πιο σοκαριστικά περιστατικά, καθώς ένα παιδάκι δέχτηκε επίθεση από λαγοκέφαλο και απαιτήθηκε άμεση χειρουργική επέμβαση. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κάλυμνο, με συνολικά 6-8 γνωστά ατυχήματα. Επομένως, η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη συμπεριφορά και τον κίνδυνο που μπορούν να προκαλέσουν οι λαγοκέφαλοι αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ασφαλή απόλαυση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Δείτε το βίντεο που ανέβηκε στα social media πριν από λίγες μέρες, από παραλία στην Κρήτη.

@zervakakikallia

Αυτά συμβαίνουν όταν πετάς πέτρες στη θάλασσα έρχονται 10 τετοια #fyp #φυ #λαγοκεφαλοι #crete

♬ MESSY X KAGKELIA – jimapas

Οι ψαράδες της Κρήτης είναι σε απόγνωση, καθώς οι λαγοκέφαλοι έχουν καταστρέψει τα εργαλεία τους και έχουν μειώσει σημαντικά τα αλιεύματά τους. Καλούν το κράτος και την Περιφέρεια Κρήτης να δράσουν άμεσα. «Ο λαγοκέφαλος έχει καταστρέψει κυριολεκτικά τους ψαράδες και το θαλάσσιο περιβάλλον. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή,» τονίζει ο Ανδρουλάκης.

Ο Γιώργος Τσερπές, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των λαγοκέφαλων. «Έχουν δημοσιοποιηθεί επιθέσεις σε ανθρώπους που έχουν καταλήξει ακόμη και σε ακρωτηριασμούς. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να επιτεθεί αν δει κάτι να γυαλίζει ή να κινείται,» προειδοποιεί. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι ο λαγοκέφαλος δεν τρώγεται και ότι πρέπει να γίνουν ανακοινώσεις για να ενημερωθεί το κοινό και οι ερασιτέχνες ψαράδες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις