Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Κοινωνικός τουρισμός: Σήμερα η τελευταία μέρα των αιτήσεων

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το «πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2024-2025» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 10:00 σήμερα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ΑΦΜ των δικαιούχων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025» θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2024 και θα περιλαμβάνει 300.000 επιταγές με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 43% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η επιταγή αποτελεί έναν μοναδικό αριθμό για κάθε δικαιούχο και ωφελούμενο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έως και έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα της επιλογής τους από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, σε συνεννόηση με τον πάροχο και με ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για τα νησιά της Λέρου, Λέσβου, Χίου, Κω και Σάμου, επιτρέπονται έως και 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις (χωρίς ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στους Δήμους της Βόρειας Εύβοιας και του Έβρου επιτρέπονται έως και 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις. Για το τρέχον έτος, προστίθεται επίσης η περιοχή της Θεσσαλίας, εξαιρουμένων των Σποράδων.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, η επιδότηση εκτείνεται και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με την συμμετοχή του δικαιούχου να ανέρχεται σε 25%. Για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), τα εισιτήρια είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα παρέχει ειδική μοριοδότηση για μονογονείς και ΑμεΑ, καθώς και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλό εισόδημα.

Για τα άτομα με αναπηρία, προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν υπάρχει κύρωση σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν οι επιταγές. Επιπλέον, για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί.

Φέτος, μοριοδοτούνται για πρώτη φορά, όσοι δεν έλαβαν επιταγές στο παρελθόν ή δεν πήραν επιταγή, εξαιτίας μοριοδότησης στα δύο τελευταία προγράμματα.

Οι δικαιούχοι

Οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ κλάδου ανεργίας ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2023 ή άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.


Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (12 και άνω μήνες ανεργίας) ισχύουν διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια, όπως περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται, μέσω gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos.  

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα), με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι, εκτός ΑμεΑ, πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-2024.

Δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε περιπτώσεις μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Οι αιτήσεις παρόχων υποβάλλονται, μέσω gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parohoi-tourismou. Η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού. Από φέτος, στο Μητρώο Παρόχων θα εντάσσονται αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Κόκκινα δάνεια: 70 δισ. έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αυξήθηκε ο όγκος των κόκκινων δανείων που έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων καθώς...

Πρόστιμα και λουκέτα σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

Λουκέτα από 2 μέχρι και 10 ημέρες και έως και 2 χρόνια για αυτούς που έχουν πειραγμένες ταμειακές μηχανές, είναι η...

Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος για οικονομία και βελτίωση

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει την αλλαγή των χρεώσεων για τις ζώνες χαμηλής χρέωσης από τις βραδινές στις μεσημβρινές, με στόχο τη μέγιστη...

Ισχυρά κέρδη και αύξηση στον τζίρο της Coca-Cola 3E για το 2023

Η Coca-Cola 3E παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 43,9 εκατ. ευρώ το 2023, σε σύγκριση με 26,6 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ ο όγκος των...