Η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανεξετάσει την απόφασή της να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες που η ίδια θεωρεί λανθασμένες. Αυτό αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα από το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς, που θα κυμαίνονται από 17,4% έως 38,1%, στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τον Ιούλιο.

Σε απάντηση, το Πεκίνο δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα των δικών της αυτοκινητοβιομηχανιών.

Στο άρθρο του Νέα Κίνα, τονίζεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική δομή και τα μεγέθη τους, η Κίνα και η ΕΕ θα ήταν καλύτερο να συνεργαστούν σε σημαντικά οικονομικά και εμπορικά ζητήματα».

Προτείνεται επίσης ότι «θα ήταν πιο οικονομικά αποδοτικό για την ΕΕ να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της Κίνας για την ανάπτυξη της δικής της βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων».

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα τετραπλασιάσουν τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο 100%, οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι θα αντιδράσουν στις «υπέρμετρες κρατικές επιδοτήσεις» επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς, που θα κυμαίνονται από 17,7% για τα οχήματα της BYD μέχρι 38,1% για αυτά της SAIC, πέραν των υφιστάμενων δασμών 10% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Η απόφαση αυτή ήρθε, καθώς οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν εισαγωγές φθηνότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων από κινεζικές ανταγωνίστριες εταιρείες.

Ωστόσο, η επιβολή των επιπρόσθετων δασμών δεν είναι ευρέως υποστηριζόμενη από την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Ειδικά οι γερμανικές εταιρείες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις τους στην Κίνα, ανησυχούν για πιθανές αντιδράσεις από το Πεκίνο. Πολλές ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες εισάγουν άλλωστε δικά τους οχήματα κατασκευασμένα στην Κίνα.

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, Φόλκερ Βίσινγκ, προειδοποίησε για τις συνέπειες ενός «εμπορικού πολέμου» μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου, τονίζοντας ότι οι δασμοί που ανακοίνωσε η Κομισιόν «θα πλήξουν τις γερμανικές επιχειρήσεις».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δράσουν για να αποτρέψουν την εισροή φθηνών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω κινεζικών κρατικών επιδοτήσεων.

Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, και είναι σημαντικό για τις Βρυξέλλες να επιδείξουν στρατηγικό και μακροπρόθεσμο όραμα, αναφέρει το άρθρο του Νέα Κίνα. Η ΕΕ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των διμερών διαβουλεύσεων για να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις και να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο.

Το άρθρο κλείνει εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΕΕ θα επανεξετάσει σοβαρά την απόφασή της και θα αποτρέψει την περαιτέρω κίνηση προς την «λάθος κατεύθυνση».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις